Zima to czas, kiedy mamy ochotę zjeść coś gorącego, pożywnego, ale jednocześnie zdrowego. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzają się gęste, aromatyczne zupy.
Drukuj przepis
Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana jest świetną propozycją na zimowy obiad. Rozgrzewa, syci i bardzo dobrze smakuje. Wymaga poświęcenia trochę więcej czasu w kuchni, ale jednocześnie nie jest skomplikowana w wykonaniu.
Składniki
- 0,5 kilograma wędzonych żeberek
- 1,5 kilograma ziemniaków
- 0,5 sztuki selera
- 2 sztuki marchewki
- 1 sztuka cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1 sztuka małej papryczki chili
- olej kokosowy
- szczypiorek
przyprawy
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
Składniki
- 0,5 kilograma wędzonych żeberek
- 1,5 kilograma ziemniaków
- 0,5 sztuki selera
- 2 sztuki marchewki
- 1 sztuka cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1 sztuka małej papryczki chili
- olej kokosowy
- szczypiorek
przyprawy
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
| |
Sposób przygotowania
żeberka zalewamy zimną wodą (około 2 litry), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i gotujemy wywar przez mniej więcej 1,5 godziny
obieramy i myjemy ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, czosnek i papryczkę chili; wszystko kroimy w drobną kostkę
w głębokim garnku rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy cebulę z czosnkiem i papryczką, następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i selera, smażymy przez 15 minut co kilka minut mieszając
gdy wywar będzie już gotowy, wyjmujemy z niego żeberka i obieramy z mięsa, które następnie drobno siekamy
mięso wrzucamy do podsmażonych warzyw i zalewamy wywarem, dodajemy majeranek, sól i pieprz do smaku; gotujemy jeszcze przez pół godziny, do miękkości warzyw
gotową zupę nalewamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Skomentuj przepis (przez Facebooka)