Zupa ziemniaczana

Zima to czas, kiedy mamy ochotę zjeść coś gorącego, pożywnego, ale jednocześnie zdrowego. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzają się gęste, aromatyczne zupy.

Drukuj przepis
Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana jest świetną propozycją na zimowy obiad. Rozgrzewa, syci i bardzo dobrze smakuje. Wymaga poświęcenia trochę więcej czasu w kuchni, ale jednocześnie nie jest skomplikowana w wykonaniu.
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 1 godzina
Oczekiwanie 1,5 godziny
Porcje
litry
Składniki
  • 0,5 kilograma wędzonych żeberek
  • 1,5 kilograma ziemniaków
  • 0,5 sztuki selera
  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 sztuka małej papryczki chili
  • olej kokosowy
  • szczypiorek
przyprawy
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 1 godzina
Oczekiwanie 1,5 godziny
Porcje
litry
Składniki
  • 0,5 kilograma wędzonych żeberek
  • 1,5 kilograma ziemniaków
  • 0,5 sztuki selera
  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 sztuka małej papryczki chili
  • olej kokosowy
  • szczypiorek
przyprawy
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
Sposób przygotowania
  1. żeberka zalewamy zimną wodą (około 2 litry), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i gotujemy wywar przez mniej więcej 1,5 godziny
  2. obieramy i myjemy ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, czosnek i papryczkę chili; wszystko kroimy w drobną kostkę
  3. w głębokim garnku rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy cebulę z czosnkiem i papryczką, następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i selera, smażymy przez 15 minut co kilka minut mieszając
  4. gdy wywar będzie już gotowy, wyjmujemy z niego żeberka i obieramy z mięsa, które następnie drobno siekamy
  5. mięso wrzucamy do podsmażonych warzyw i zalewamy wywarem, dodajemy majeranek, sól i pieprz do smaku; gotujemy jeszcze przez pół godziny, do miękkości warzyw
  6. gotową zupę nalewamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy