Zupa ziemniaczana z łososiem

Zupa składająca się z samych warzyw to idealne źródło witamin i minerałów. W postaci gęstego kremu, z dodatkiem ryby jest jednogarnkowym daniem, zastępującym cały obiad. Jej przygotowanie jest łatwe, szybkie, a składniki dostępne w większości sklepów.

Drukuj przepis
Zupa ziemniaczana z łososiem
Podstawą pysznego smaku zupy są warzywa korzeniowe oraz świeża ryba. Potrzebne jest naprawdę niewiele czasu na jej przygotowanie, a jej kremowy smak przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 sztuki ziemniaków
  • 4 sztuki marchewek
  • 1 sztuka małego selera
  • 3 sztuki korzenia pietruszki
  • 1 sztuka cebuli
  • 400 gram świeżego łososia
  • 1 sztuka cytryny
  • olej
  • śmietana 12%
  • świeży koperek
  • sól, pieprz, płatki chili
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 sztuki ziemniaków
  • 4 sztuki marchewek
  • 1 sztuka małego selera
  • 3 sztuki korzenia pietruszki
  • 1 sztuka cebuli
  • 400 gram świeżego łososia
  • 1 sztuka cytryny
  • olej
  • śmietana 12%
  • świeży koperek
  • sól, pieprz, płatki chili
Sposób przygotowania
  1. ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę, cebulę drobno siekamy
  2. w garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy wszystkie warzywa
  3. łososia myjemy, kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem
  4. przesmażone warzywa zalewamy wrzącą wodą, tak aby delikatnie je przykrywała, gotujemy do miękkości
  5. gdy warzywa będą już ugotowane część z nich wyjmujemy do osobnego naczynia, resztę dokładnie miksujemy
  6. łososia skrapiamy sokiem z cytryny, do kremu dodajemy łososia, gotujemy trzy minuty, po tym czasie wrzucamy odłożone wcześniej warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili i sokiem z cytryny
  7. gotową zupę nalewamy na talerz, podajemy z łyżką kwaśnej śmietany, świeżym koperkiem i cząstką cytryny

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy