Zupa składająca się z samych warzyw to idealne źródło witamin i minerałów. W postaci gęstego kremu, z dodatkiem ryby jest jednogarnkowym daniem, zastępującym cały obiad. Jej przygotowanie jest łatwe, szybkie, a składniki dostępne w większości sklepów.
Sposób przygotowania
- ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę, cebulę drobno siekamy
- w garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy wszystkie warzywa
- łososia myjemy, kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem
- przesmażone warzywa zalewamy wrzącą wodą, tak aby delikatnie je przykrywała, gotujemy do miękkości
- gdy warzywa będą już ugotowane część z nich wyjmujemy do osobnego naczynia, resztę dokładnie miksujemy
- łososia skrapiamy sokiem z cytryny, do kremu dodajemy łososia, gotujemy trzy minuty, po tym czasie wrzucamy odłożone wcześniej warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili i sokiem z cytryny
- gotową zupę nalewamy na talerz, podajemy z łyżką kwaśnej śmietany, świeżym koperkiem i cząstką cytryny