Zupa z ciecierzycy

Uwielbiam zupy za ich bogactwo smaków, witamin oraz niesamowitæ różnorodność. Ogranicza nas tylko wyobraźnia no i poczucie smaku ?

Drukuj przepis
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy jest niezwykle sycąca. Dodatek ziemniaków sprawia, że może zastąpić dwudaniowy obiad, a przy okazji być alternatywą dla popularnej grochówki.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 50 minut
Oczekiwanie 12 godzin
Porcje
litry
Składniki
  • 1,5 szklanki suchej ciecierzycy
  • 5 sztuk ziemniaków
  • 1 sztuka cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 litry wywaru warzywnego lub mięsnego
  • mały koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek
  • pęczek kolendry lub natki pietruszki
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ostra czerwona papryka w proszku
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 50 minut
Oczekiwanie 12 godzin
Porcje
litry
Składniki
  • 1,5 szklanki suchej ciecierzycy
  • 5 sztuk ziemniaków
  • 1 sztuka cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 litry wywaru warzywnego lub mięsnego
  • mały koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek
  • pęczek kolendry lub natki pietruszki
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ostra czerwona papryka w proszku
Sposób przygotowania
  1. ciecierzycę przesypujemy do garnka, zalewamy wodą tak aby ją przykryła i odstawiamy do namoczenia na noc
  2. do namoczonej ciecierzycy dolewamy wody i gotujemy do miękkości około 1-2 godziny
  3. cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy
  4. ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  5. cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie (w garnku), dorzucamy ziemniaki i przyprawy i jeszcze chwilę smażymy
  6. do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowaną ciecierzycę, wlewamy wywar i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie
  7. dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 20 minut
  8. gotową zupę nalewamy na talerze i posypujemy dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy