Uwielbiam zupy za ich bogactwo smaków, witamin oraz niesamowitæ różnorodność. Ogranicza nas tylko wyobraźnia no i poczucie smaku ?
Drukuj przepis
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy jest niezwykle sycąca. Dodatek ziemniaków sprawia, że może zastąpić dwudaniowy obiad, a przy okazji być alternatywą dla popularnej grochówki.
Składniki
- 1,5 szklanki suchej ciecierzycy
- 5 sztuk ziemniaków
- 1 sztuka cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 litry wywaru warzywnego lub mięsnego
- mały koncentrat pomidorowy
- oliwa z oliwek
- pęczek kolendry lub natki pietruszki
przyprawy
- sól
- pieprz
- majeranek
- ostra czerwona papryka w proszku
Składniki
- 1,5 szklanki suchej ciecierzycy
- 5 sztuk ziemniaków
- 1 sztuka cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 litry wywaru warzywnego lub mięsnego
- mały koncentrat pomidorowy
- oliwa z oliwek
- pęczek kolendry lub natki pietruszki
przyprawy
- sól
- pieprz
- majeranek
- ostra czerwona papryka w proszku
| |
Sposób przygotowania
ciecierzycę przesypujemy do garnka, zalewamy wodą tak aby ją przykryła i odstawiamy do namoczenia na noc
do namoczonej ciecierzycy dolewamy wody i gotujemy do miękkości około 1-2 godziny
cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie (w garnku), dorzucamy ziemniaki i przyprawy i jeszcze chwilę smażymy
do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowaną ciecierzycę, wlewamy wywar i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie
dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 20 minut
gotową zupę nalewamy na talerze i posypujemy dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki
Skomentuj przepis (przez Facebooka)