Zupa to najlepszy pomysł na obiad. Syci, w zimne dni rozgrzewa, w gorące chłodzi. Jest bogactwem witamin i minerałów. W większości składa się z warzyw i przypraw. Dzisiaj proponuję przepis na zupę krem z zielonego groszku z dodatkiem grilowanego kurczaka i grzankami.
Przygotowanie | 20 minut |
Gotowanie | 60 minut |
Porcje |
litry |
Składniki
- 2 opakowania mrożonego zielonego groszku
- 5 sztuk ziemniaków
- 3 sztuki marchewki
- 2 sztuki korzenia pietruszki
- 0,5 sztuki selera
- 1 sztuka cebuli
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 4 kromki chleba razowego
- świeża mięta
- oliwa z oliwek
przyprawy
- sól
- pieprz
- imbir
- gałka muszkatołowa
- ostra czerwona papryka w proszku
- ziele angielskie
- liść laurowy
Składniki
przyprawy
|
Sposób przygotowania
- warzywa korzeniowe - marchew, pietruszkę i selera kroimy w dużą kostkę, marchew kroimy na pół; do garnka wlewamy 4 łyżki oliwy i przesmażamy na niej warzywa
- przesmażone warzywa zalewamy wodą (około 2 litry), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz; gotujemy wywar do miękkości warzyw około pół godziny (pod przykryciem)
- w tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę; pierś z kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, smażymy na złoty kolor
- pieczywo kroimy w paski i robimy grzanki na odrobinie oliwy
- gdy warzywa w wywarze będą miękkie odcedzamy je wraz z przyprawami; do wywaru wrzucamy mrożony groszek i ziemniaki, gotujemy do miękkości (jeżeli płynu będzie za mało dolewamy odrobinę wody)
- gdy ziemniaki i groszek będą miękkie dodajemy imbir mielony i gałkę muszkatołową oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem; całość miksujemy na bardzo gładką masę i gotujemy jeszcze chwilę
- gotową zupę nalewamy na talerze, układamy paski kurczaka oraz grzanek, dekorujemy liśćmi mięty (zupa musi mieć konsystencję gęstego kremu)