Zupa krem z zielonego groszku

Zupa to najlepszy pomysł na obiad. Syci, w zimne dni rozgrzewa, w gorące chłodzi. Jest bogactwem witamin i minerałów. W większości składa się z warzyw i przypraw. Dzisiaj proponuję przepis na zupę krem z zielonego groszku z dodatkiem grilowanego kurczaka i grzankami.

Drukuj przepis
Zupa krem z zielonego groszku
Zielona zupa krem z groszku to wspaniały pomysł na obiad dla dzieci. Ma piękny kolor, pyszny smak, a do tego jest bardzo zdrowa i sycąca. Z powodzeniem może zastąpić dwa dania.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 60 minut
Porcje
litry
Składniki
  • 2 opakowania mrożonego zielonego groszku
  • 5 sztuk ziemniaków
  • 3 sztuki marchewki
  • 2 sztuki korzenia pietruszki
  • 0,5 sztuki selera
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 4 kromki chleba razowego
  • świeża mięta
  • oliwa z oliwek
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • ostra czerwona papryka w proszku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 60 minut
Porcje
litry
Składniki
  • 2 opakowania mrożonego zielonego groszku
  • 5 sztuk ziemniaków
  • 3 sztuki marchewki
  • 2 sztuki korzenia pietruszki
  • 0,5 sztuki selera
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 4 kromki chleba razowego
  • świeża mięta
  • oliwa z oliwek
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • ostra czerwona papryka w proszku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Sposób przygotowania
  1. warzywa korzeniowe - marchew, pietruszkę i selera kroimy w dużą kostkę, marchew kroimy na pół; do garnka wlewamy 4 łyżki oliwy i przesmażamy na niej warzywa
  2. przesmażone warzywa zalewamy wodą (około 2 litry), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz; gotujemy wywar do miękkości warzyw około pół godziny (pod przykryciem)
  3. w tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę; pierś z kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, smażymy na złoty kolor
  4. pieczywo kroimy w paski i robimy grzanki na odrobinie oliwy
  5. gdy warzywa w wywarze będą miękkie odcedzamy je wraz z przyprawami; do wywaru wrzucamy mrożony groszek i ziemniaki, gotujemy do miękkości (jeżeli płynu będzie za mało dolewamy odrobinę wody)
  6. gdy ziemniaki i groszek będą miękkie dodajemy imbir mielony i gałkę muszkatołową oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem; całość miksujemy na bardzo gładką masę i gotujemy jeszcze chwilę
  7. gotową zupę nalewamy na talerze, układamy paski kurczaka oraz grzanek, dekorujemy liśćmi mięty (zupa musi mieć konsystencję gęstego kremu)

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy