Zupa stanowi doskonałe uzupełnienie naszej diety w ciągu dnia. Przygotowana ze świeżych warzyw to wspaniałe źródło błonnika oraz witamin, sycąc na długi czas.
Sposób przygotowania
- z włoszczyzny, gotujemy warzywny wywar, dodając sól, pieprz i liść laurowy
- brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę; wrzucamy do garnka i zalewamy przygotowanym bulionem w ilości delikatnie ponad poziom warzyw; gotujemy do miękkości
- chleb kroimy w kostkę i na suchej patelni robimy grzanki, następnie na tej samej patelni prażymy pestki słonecznika lub dyni
- ugotowana zupę doprawiamy do smaku i blendujemy na gładki krem; nalewamy na talerz, dekorujemy łyżką jogurtu, kilkoma kroplami oliwy, płatkami chili, grzankami i uprażonymi pestkami