Zupa – krem brokułowa

Zupa stanowi doskonałe uzupełnienie naszej diety w ciągu dnia. Przygotowana ze świeżych warzyw to wspaniałe źródło błonnika oraz witamin, sycąc na długi czas.

Drukuj przepis
Zupa - krem brokułowa
Warzywna, gęsta i gorąca zupa dodaje energii do dalszego działania. Można ją także przygotować z mrożonych brokułów.
Przygotowanie 1 godzina
Gotowanie 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 sztuka brokuł duży
  • 1 sztuka pęczek włoszczyzny
  • 5 sztuk ziemniaki
  • 2 kromki chleb żytni
  • 1 kubek jogurt naturalny mały
  • 1 garść pestki słonecznika lub dyni
  • oliwa z oliwek może być smakowa
Przygotowanie 1 godzina
Gotowanie 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 sztuka brokuł duży
  • 1 sztuka pęczek włoszczyzny
  • 5 sztuk ziemniaki
  • 2 kromki chleb żytni
  • 1 kubek jogurt naturalny mały
  • 1 garść pestki słonecznika lub dyni
  • oliwa z oliwek może być smakowa
Sposób przygotowania
  1. z włoszczyzny, gotujemy warzywny wywar, dodając sól, pieprz i liść laurowy
  2. brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę; wrzucamy do garnka i zalewamy przygotowanym bulionem w ilości delikatnie ponad poziom warzyw; gotujemy do miękkości
  3. chleb kroimy w kostkę i na suchej patelni robimy grzanki, następnie na tej samej patelni prażymy pestki słonecznika lub dyni
  4. ugotowana zupę doprawiamy do smaku i blendujemy na gładki krem; nalewamy na talerz, dekorujemy łyżką jogurtu, kilkoma kroplami oliwy, płatkami chili, grzankami i uprażonymi pestkami

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy