Zupa cebulowa

Gdy na dworze zimno najlepszym rozwiązaniem na rozgrzanie się jest gorąca, aromatyczna zupa. Proponuję cebulową – łatwą i szybką do zrobienia. Ale w wersji wzbogaconej o jeden ciekawy składnik – piwo.

Drukuj przepis
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa jest tania, nie wymaga wiele czasu na przygotowanie. Doskonale rozgrzewa, a z dodatkiem grzanki z serem stanowi pełnowartościowy posiłek.
Przygotowanie 40 minut
Gotowanie 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kilogram cebuli
  • 2 litry bulionu warzywnego może być również rosół
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 4 kromki chleba
  • 20 dag sera żółtego startego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • płatki chili
  • kminek
  • brązowy cukier
Przygotowanie 40 minut
Gotowanie 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kilogram cebuli
  • 2 litry bulionu warzywnego może być również rosół
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 4 kromki chleba
  • 20 dag sera żółtego startego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • płatki chili
  • kminek
  • brązowy cukier
Sposób przygotowania
  1. cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę, dodajemy dwie łyżeczki cukru i jeszcze chwilę smażymy
  2. podgrzewamy bulion warzywny lub mięsny; cebulę zalewamy szklanką ciemnego piwa i redukujemy nadmiar płynu (alkohol i woda odparuje, zostanie smak piwa)
  3. tak przygotowaną cebulę wrzucamy do bulionu i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną kminku; gotujemy około 10
  4. w tym czasie robimy grzanki (najszybciej na patelni) - rozgrzewamy łyżkę oliwy, układamy kromki chleba, na nich starty żółty ser i posypujemy płatkami chili; gdy będzie już złoty od spodu przykrywamy pokrywką tak, aby ser żółty roztopił się
  5. zupę wlewamy na talerz, na wierzchu kładziemy grzankę z serem i jeżeli lubimy ostrzejsze smaki, opruszamy płatkami chili

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy