Gdy na dworze zimno najlepszym rozwiązaniem na rozgrzanie się jest gorąca, aromatyczna zupa. Proponuję cebulową – łatwą i szybką do zrobienia. Ale w wersji wzbogaconej o jeden ciekawy składnik – piwo.
Sposób przygotowania
- cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę, dodajemy dwie łyżeczki cukru i jeszcze chwilę smażymy
- podgrzewamy bulion warzywny lub mięsny; cebulę zalewamy szklanką ciemnego piwa i redukujemy nadmiar płynu (alkohol i woda odparuje, zostanie smak piwa)
- tak przygotowaną cebulę wrzucamy do bulionu i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną kminku; gotujemy około 10
- w tym czasie robimy grzanki (najszybciej na patelni) - rozgrzewamy łyżkę oliwy, układamy kromki chleba, na nich starty żółty ser i posypujemy płatkami chili; gdy będzie już złoty od spodu przykrywamy pokrywką tak, aby ser żółty roztopił się
- zupę wlewamy na talerz, na wierzchu kładziemy grzankę z serem i jeżeli lubimy ostrzejsze smaki, opruszamy płatkami chili