Pizze lubi chyba każdy. Niestety nie jest ona najzdrowszym daniem. Tłusty ser, boczek, grube pulchne ciasto – same kalorie.
Przygotowanie | 20 minut |
Gotowanie | 20 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
ciasto
- 0,5 kilograma mąka pół na pół żytnia i pszenna plus trochę do podsypania
- 1 szklanka letnia woda
- 10-15 dag drożdże
- 8 łyżek oliwa z oliwek
- szczypta sól
sos pomidorowy
- 1 puszka pomidory
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- pół mała cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylia
- szczypta sól
- szczypta pieprz
do położenia na pizze
- 1 opakowanie mozzarella light
- 20 sztuk pomidorki koktajlowe
- 1 garść liście bazylii
- 30 dag upieczony filet z kurczaka
- 5 sztuk pieczarka pokrojona w cienkie plasterki
- 0,5 sztuki zielona papryka
Składniki
ciasto
sos pomidorowy
do położenia na pizze
|
Sposób przygotowania
- z podanych składników robimy sos i gotujemy tak, aby odparował nadmiar płynu. Później będziemy nim smarować spód pizzy, ale przyda się również jako dodatek do gotowej już potrawy
- zagniatamy ciasto i wyklejamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód pizzy smarujemy sosem i układamy plastry mozzarelli, pieczarki, paprykę
- piekarnik nagrzewamy do 180 – 200 stopni i pieczemy pizze przez około 15 – 20 minut
- po upieczeniu układamy na pizzy liście bazylii, pokrojoną pierś z kurczaka i pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki