Wątróbka z warzywami

Standardowo wątróbkę przyrządza się z cebulą i podaje z ziemniakami z wody. Ale równie dobra, a nawet lepsza, jest wątróbka z większa ilością warzyw. 

Drukuj przepis
Wątróbka z warzywami
Najlepsza jest wątróbka indycza, a w towarzystwie pieczarek, papryki i cebuli stanowi wyśmienity obiad.
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 70-80 dag wątróbki indyczej
  • 2 sztuki cebuli
  • 2 sztuki czerwonej papryki
  • 20 dag pieczarek
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 70-80 dag wątróbki indyczej
  • 2 sztuki cebuli
  • 2 sztuki czerwonej papryki
  • 20 dag pieczarek
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania
  1. wątróbkę oczyszczamy z błonek, myjemy i dokładnie osuszamy na sitku, najlepiej z pomocą ręcznika papierowego
  2. pieczarki obieramy, kroimy w ósemki, papryki myjemy i kroimy w paski, cebulę obieramy i kroimy w piórka
  3. dokładnie osuszoną wątróbkę obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju
  4. do garnka o grubym dnie wlewamy trochę oleju i smażymy najpierw cebulę, pózniej dodajemy pieczarki, następnie paprykę i chwile wszystko razem smażymy
  5. do warzyw wrzucamy wątróbkę, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy wszystko razem 15 - 20 minut
  6. wątróbka najlepiej smakuje z ziemniakami ugotowanymi w wodzie lub pieczonymi posypanymi szczypiorkiem

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy