Standardowo wątróbkę przyrządza się z cebulą i podaje z ziemniakami z wody. Ale równie dobra, a nawet lepsza, jest wątróbka z większa ilością warzyw.
Sposób przygotowania
- wątróbkę oczyszczamy z błonek, myjemy i dokładnie osuszamy na sitku, najlepiej z pomocą ręcznika papierowego
- pieczarki obieramy, kroimy w ósemki, papryki myjemy i kroimy w paski, cebulę obieramy i kroimy w piórka
- dokładnie osuszoną wątróbkę obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju
- do garnka o grubym dnie wlewamy trochę oleju i smażymy najpierw cebulę, pózniej dodajemy pieczarki, następnie paprykę i chwile wszystko razem smażymy
- do warzyw wrzucamy wątróbkę, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy wszystko razem 15 - 20 minut
- wątróbka najlepiej smakuje z ziemniakami ugotowanymi w wodzie lub pieczonymi posypanymi szczypiorkiem