Naleśniki są przysmakiem chyba wszystkich dzieci – oczywiście w wersji na słodko. A ja proponuje naleśniki w wersji słonej, na obiad i kolacje, czyli tortille.
Przygotowanie | 15 minut |
Gotowanie | 30 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 8 sztuk tortilla
- 1 sztuka podwójny filet z kurczaka
- 8 liści sałata lodowa
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka czerwona cebula
- 4 plastry ananas z puszki
- 10 dag tarty żółty ser
- 3 łyżki jogurt grecki
- 3 łyżki ketchup
- 2 łyżki olej do smażenia
przyprawy
- sól, pieprz
- kolendra
- słodka papryka w proszku
- granulowany czosnek
- Aoregani
Składniki
przyprawy
|
Sposób przygotowania
- filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski; dodajemy olej i przyprawy - sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek, kolendrę; smażymy
- paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, ananasa w kostkę
- z jogurtu i ketchupu robimy sos dodając szczyptę pieprzu i oregano
- placek - tortillę smarujemy sosem, kładziemy liść sałaty, mięso, warzywa i ananasa, posypujemy tartym serem i zwijamy
- uszykowane tortille wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 5 minut, aby wszystko razem zagrzało się