Placki ziemniaczane kojarzą się z bardzo drobno startymi ziemniakami, smażone na dużej ilości oleju, polane mięsnym sosem. Ja proponuję wersje lżejszą – bardzo smaczną i zdrowszą.
Sposób przygotowania
- ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach; delikatnie solimy i odciskamy z nadmiaru płynu; rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni
- cebulę bardzo drobno siekamy, do przygotowanych ziemniaków dodajemy cebule, mąkę, jajka i przyprawy
- blachę wykładamy papierem do pieczenia, spryskujemy odrobiną oleju i łyżką nakładamy masę ziemniaczaną formując placki; wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, w razie potrzeby włączając termoobieg
- gotowe placki układamy na talerzu, dekorujemy łyżką gęstego jogurtu, posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym czarnym pieprzem