Tarte placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane kojarzą się z bardzo drobno startymi ziemniakami, smażone na dużej ilości oleju, polane mięsnym sosem. Ja proponuję wersje lżejszą – bardzo smaczną i zdrowszą.

Drukuj przepis
Tarte placki ziemniaczane
Klasyczne placki ziemniaczane, tak samo jak frytki, do przygotowania wymagają sporej ilości kalorycznego oleju. Placki w mojej wersji nie wymagają smażenia, a w smaku przypominają frytki.
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 3 kilogramy ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pół na pół żytnia i pszenna
  • 2 całe jajka
  • 1 sztuka mała cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 opakowanie jogurt naturalny gęsty
przyprawy
  • sól, pieprz
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 3 kilogramy ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pół na pół żytnia i pszenna
  • 2 całe jajka
  • 1 sztuka mała cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 opakowanie jogurt naturalny gęsty
przyprawy
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania
  1. ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach; delikatnie solimy i odciskamy z nadmiaru płynu; rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni
  2. cebulę bardzo drobno siekamy, do przygotowanych ziemniaków dodajemy cebule, mąkę, jajka i przyprawy
  3. blachę wykładamy papierem do pieczenia, spryskujemy odrobiną oleju i łyżką nakładamy masę ziemniaczaną formując placki; wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, w razie potrzeby włączając termoobieg
  4. gotowe placki układamy na talerzu, dekorujemy łyżką gęstego jogurtu, posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym czarnym pieprzem

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy