Szybki gulasz

Przygotowanie gulaszu mięsnego wymaga poświecenia sporej ilości czasu. Ja proponuję wersję szybszą, równie smaczną i bardzo aromatyczną.

Drukuj przepis
Szybki gulasz
Gulasz z szynki jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Nie zajmuje też dużo czasu i wyśmienicie smakuje z rożnymi dodatkami - kaszą, ryżem, ziemniakami albo z pieczywem.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 1 godzina
Porcje
osób
Składniki
  • 1 kilogram mięsa od szynki
  • 2 sztuki cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy albo rzepakowy
  • ostra czerwona papryka w proszku
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • płatki chili
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 1 godzina
Porcje
osób
Składniki
  • 1 kilogram mięsa od szynki
  • 2 sztuki cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy albo rzepakowy
  • ostra czerwona papryka w proszku
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • płatki chili
Sposób przygotowania
  1. mięso myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w kostkę
  2. cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy
  3. w garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz (w ilości takiej, żeby przykrył dno) i przesmażamy przyprawy - dwie łyżki papryki słodkiej i ostrej oraz kminek
  4. na osobnej patelni chwilę przesmażamy cebulę z czosnkiem, uważając żeby nie przypalić czosnku (będzie gorzki)
  5. do przypraw dodajemy mięso i je obsmażamy, następnie dodajemy cebulę i czosnek oraz pozostałe przyprawy do smaku, podlewamy odrobiną wody i przykrywamy pokrywką
  6. gulasz od czasu do czasu mieszamy, pod koniec gotowania jeszcze raz próbujemy i jeżeli to potrzebne doprawiamy, w międzyczasie możemy dodać kilka liści laurowych
  7. gotowy gulasz podajemy z kaszą, ryżem, ziemniakami albo pieczywem

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy