Przygotowanie gulaszu mięsnego wymaga poświecenia sporej ilości czasu. Ja proponuję wersję szybszą, równie smaczną i bardzo aromatyczną.
Sposób przygotowania
- mięso myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w kostkę
- cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy
- w garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz (w ilości takiej, żeby przykrył dno) i przesmażamy przyprawy - dwie łyżki papryki słodkiej i ostrej oraz kminek
- na osobnej patelni chwilę przesmażamy cebulę z czosnkiem, uważając żeby nie przypalić czosnku (będzie gorzki)
- do przypraw dodajemy mięso i je obsmażamy, następnie dodajemy cebulę i czosnek oraz pozostałe przyprawy do smaku, podlewamy odrobiną wody i przykrywamy pokrywką
- gulasz od czasu do czasu mieszamy, pod koniec gotowania jeszcze raz próbujemy i jeżeli to potrzebne doprawiamy, w międzyczasie możemy dodać kilka liści laurowych
- gotowy gulasz podajemy z kaszą, ryżem, ziemniakami albo pieczywem