Sycąca sałatka

Czasami mamy ochotę na kolację zjeść coś „innego”. Najlepiej żeby to jeszcze było zdrowe, lekko strawne i sycące jednocześnie. W takiej sytuacji proponuję sałatkę ze świeżym szpinakiem i ciecierzycą.

Drukuj przepis
Sycąca sałatka
Bardzo łatwa w przygotowaniu, jednocześnie wykwintna i smaczna.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 opakowanie świeże liście szpinaku
  • 1 puszka ciecierzyca
  • 1 sztuka mango
  • 20 dag pieczarka
  • 10 dag orzechy nerkowca
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • 2 ząbki czosnek
  • sok z cytryny
  • 20 dag ser z niebieską lub zieloną pleśnią
  • szczypta sól
  • szczypta chili
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 opakowanie świeże liście szpinaku
  • 1 puszka ciecierzyca
  • 1 sztuka mango
  • 20 dag pieczarka
  • 10 dag orzechy nerkowca
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • 2 ząbki czosnek
  • sok z cytryny
  • 20 dag ser z niebieską lub zieloną pleśnią
  • szczypta sól
  • szczypta chili
Sposób przygotowania
  1. szpinak myjemy, suszymy, wrzucamy do miski, ciecierzycę odsączamy, ser kroimy w kostkę, cebule w piórka, pomidora w ósemki a mango w cienkie plastry
  2. pieczarki kroimy w ćwiartki, doprawiamy solą i chili i smażymy na odrobinie oleju
  3. orzechy nerkowca podprażamy na suchej patelni, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z łyżką oliwy z oliwek i łyżką soku z cytryny
  4. szpinak skrapiamy czosnkiem z oliwą i cytryną, następnie wykładamy na niego resztę składników, doprawiamy do smaku i skrapiamy octem balsamicznym
Inne informacje

Mango można zastąpić owocem granatu, a dodatkiem może być grilowana bagietka z masłem czosnkowym.

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy