Czasami mamy ochotę na kolację zjeść coś „innego”. Najlepiej żeby to jeszcze było zdrowe, lekko strawne i sycące jednocześnie. W takiej sytuacji proponuję sałatkę ze świeżym szpinakiem i ciecierzycą.
Przygotowanie | 20 minut |
Gotowanie | 10 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 1 opakowanie świeże liście szpinaku
- 1 puszka ciecierzyca
- 1 sztuka mango
- 20 dag pieczarka
- 10 dag orzechy nerkowca
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- 2 ząbki czosnek
- sok z cytryny
- 20 dag ser z niebieską lub zieloną pleśnią
- szczypta sól
- szczypta chili
Składniki
|
Sposób przygotowania
- szpinak myjemy, suszymy, wrzucamy do miski, ciecierzycę odsączamy, ser kroimy w kostkę, cebule w piórka, pomidora w ósemki a mango w cienkie plastry
- pieczarki kroimy w ćwiartki, doprawiamy solą i chili i smażymy na odrobinie oleju
- orzechy nerkowca podprażamy na suchej patelni, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z łyżką oliwy z oliwek i łyżką soku z cytryny
- szpinak skrapiamy czosnkiem z oliwą i cytryną, następnie wykładamy na niego resztę składników, doprawiamy do smaku i skrapiamy octem balsamicznym
Inne informacje
Mango można zastąpić owocem granatu, a dodatkiem może być grilowana bagietka z masłem czosnkowym.