Domowy sos pomidorowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu i smaczny. A najważniejsze, że wiemy co w nim jest – same zdrowe naturalne składniki.
Drukuj przepis
Sos pomidorowy
Sos jest świetną alternatywą dla sklepowego ketchupu. Można wykorzystać go na wiele sposobów - jako dodatek do pizzy, dip do mięs lub warzyw lub jako bazę na sos do makaronu.
Składniki
- 1 puszka pomidory
- 2 łyżeczka koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka bazylia
- szczypta pieprz
- szczypta sól
- 2 ząbek czosnek
- 0,5 sztuk cebula
- 1 łyżka oliwa z oliwek
Składniki
- 1 puszka pomidory
- 2 łyżeczka koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka bazylia
- szczypta pieprz
- szczypta sól
- 2 ząbek czosnek
- 0,5 sztuk cebula
- 1 łyżka oliwa z oliwek
| |
Sposób przygotowania
cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie
dodajemy pomidory, koncentrat i wszystkie przyprawy
dusimy wszystko około 15 minut, tak aby nadmiar płynu odparował
Inne informacje
Jeżeli chcemy uzyskać sos o gładkiej, jednolitej strukturze, na sam koniec możemy go zblendować.
Skomentuj przepis (przez Facebooka)