Sos pomidorowy

Domowy sos pomidorowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu i smaczny. A najważniejsze, że wiemy co w nim jest – same zdrowe naturalne składniki.

Drukuj przepis
Sos pomidorowy
Sos jest świetną alternatywą dla sklepowego ketchupu. Można wykorzystać go na wiele sposobów - jako dodatek do pizzy, dip do mięs lub warzyw lub jako bazę na sos do makaronu.
Przygotowanie 5 minut
Gotowanie 15 minut
Porcje
kubek (350 ml)
Składniki
  • 1 puszka pomidory
  • 2 łyżeczka koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka majeranek
  • 1 łyżeczka bazylia
  • szczypta pieprz
  • szczypta sól
  • 2 ząbek czosnek
  • 0,5 sztuk cebula
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie 5 minut
Gotowanie 15 minut
Porcje
kubek (350 ml)
Składniki
  • 1 puszka pomidory
  • 2 łyżeczka koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka majeranek
  • 1 łyżeczka bazylia
  • szczypta pieprz
  • szczypta sól
  • 2 ząbek czosnek
  • 0,5 sztuk cebula
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
  1. cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie
  2. dodajemy pomidory, koncentrat i wszystkie przyprawy
  3. dusimy wszystko około 15 minut, tak aby nadmiar płynu odparował
Inne informacje

Jeżeli chcemy uzyskać sos o gładkiej, jednolitej strukturze, na sam koniec możemy go zblendować. 

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy