Smażone żabie udka z krewetkami
Żabie udka w towarzystwie krewetek i sosu pietruszkowo – czosnkowego to idealny przepis na kolację lub wykwitną przystawkę. Delikatne mięso w chrupiącej panierce zasmakuje każdemu koneserowi dobrego jedzenia.
    Porcje Przygotowanie
    2osoby 20minut
    Gotowanie Oczekiwanie
    20minut 1noc
    Porcje Przygotowanie
    2osoby 20minut
    Gotowanie Oczekiwanie
    20minut 1noc
    Składniki
    • 10sztuk żabich udek
    • 20sztuk kreweteknajlepsze będą świeże, ale mogą być też obrane mrożone
    • 1litr mleka
    • 2szklanki mąki
    • olej, oliwa z oliwek
    • masło
    • natka pietruszki
    • papryczka chili
    • czosnek świeży
    • czosnek granulowany
    • sól
    Sposób przygotowania
    1. żabie udka zalewamy mlekiem i zostawiamy na noc w lodówce (jeżeli nam się spieszy, to chociaż 1 godzinę moczymy w mleku)
    2. rozmrożone krewetki (albo świeże) przyprawiamy granulowanym czosnkiem, solą oraz kilkoma ziarnami z papryczki chili
    3. przygotowujemy sos – pietruszkę wraz z czterema ząbkami czosnku i papryczką chili bardzo drobno siekamy; na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła i łyżkę oleju – dodajemy posiekane produkty i na bardzo małym ogniu podgrzewamy około 5 minut – solimy
    4. żabie udka dokładnie osuszamy, solimy i obtaczamy w mące
    5. przyprawione krewetki również obtaczamy w mące
    6. w głębokim rondu rozgrzewamy sporą ilość oleju i na rozgrzany tłuszcz wkładamy żaby (4-5 minut z każdej strony) i krewetki (2-3 minuty)
    7. usmażone mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z przygotowanym sosem

    Skomentuj przepis (przez Facebooka)

    komentarzy