Bardzo lubię poznawać nowe smaki. Albo wracać do czegoś, czego bardzo dawno już nie jadłam. Ostatnio kupiłam żabie udka – jadłam je raz w życiu i bardzo mi smakowały. Postanowiłam do nich wrócić w nowej odsłonie oraz w towarzystwie moich ukochanych krewetek.
Sposób przygotowania
- żabie udka zalewamy mlekiem i zostawiamy na noc w lodówce (jeżeli nam się spieszy, to chociaż 1 godzinę moczymy w mleku)
- rozmrożone krewetki (albo świeże) przyprawiamy granulowanym czosnkiem, solą oraz kilkoma ziarnami z papryczki chili
- przygotowujemy sos - pietruszkę wraz z czterema ząbkami czosnku i papryczką chili bardzo drobno siekamy; na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła i łyżkę oleju - dodajemy posiekane produkty i na bardzo małym ogniu podgrzewamy około 5 minut - solimy
- żabie udka dokładnie osuszamy, solimy i obtaczamy w mące
- przyprawione krewetki również obtaczamy w mące
- w głębokim rondu rozgrzewamy sporą ilość oleju i na rozgrzany tłuszcz wkładamy żaby (4-5 minut z każdej strony) i krewetki (2-3 minuty)
- usmażone mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z przygotowanym sosem