Smażone żabie udka z krewetkami

Bardzo lubię poznawać nowe smaki. Albo wracać do czegoś, czego bardzo dawno już nie jadłam. Ostatnio kupiłam żabie udka – jadłam je raz w życiu i bardzo mi smakowały. Postanowiłam do nich wrócić w nowej odsłonie oraz w towarzystwie moich ukochanych krewetek.

Drukuj przepis
Smażone żabie udka z krewetkami
Żabie udka w towarzystwie krewetek i sosu pietruszkowo - czosnkowego to idealny przepis na kolację lub wykwitną przystawkę. Delikatne mięso w chrupiącej panierce zasmakuje każdemu koneserowi dobrego jedzenia.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 20 minut
Oczekiwanie 1 noc
Porcje
osoby
Składniki
  • 10 sztuk żabich udek
  • 20 sztuk krewetek najlepsze będą świeże, ale mogą być też obrane mrożone
  • 1 litr mleka
  • 2 szklanki mąki
  • olej, oliwa z oliwek
  • masło
  • natka pietruszki
  • papryczka chili
  • czosnek świeży
  • czosnek granulowany
  • sól
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 20 minut
Oczekiwanie 1 noc
Porcje
osoby
Składniki
  • 10 sztuk żabich udek
  • 20 sztuk krewetek najlepsze będą świeże, ale mogą być też obrane mrożone
  • 1 litr mleka
  • 2 szklanki mąki
  • olej, oliwa z oliwek
  • masło
  • natka pietruszki
  • papryczka chili
  • czosnek świeży
  • czosnek granulowany
  • sól
Sposób przygotowania
  1. żabie udka zalewamy mlekiem i zostawiamy na noc w lodówce (jeżeli nam się spieszy, to chociaż 1 godzinę moczymy w mleku)
  2. rozmrożone krewetki (albo świeże) przyprawiamy granulowanym czosnkiem, solą oraz kilkoma ziarnami z papryczki chili
  3. przygotowujemy sos - pietruszkę wraz z czterema ząbkami czosnku i papryczką chili bardzo drobno siekamy; na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła i łyżkę oleju - dodajemy posiekane produkty i na bardzo małym ogniu podgrzewamy około 5 minut - solimy
  4. żabie udka dokładnie osuszamy, solimy i obtaczamy w mące
  5. przyprawione krewetki również obtaczamy w mące
  6. w głębokim rondu rozgrzewamy sporą ilość oleju i na rozgrzany tłuszcz wkładamy żaby (4-5 minut z każdej strony) i krewetki (2-3 minuty)
  7. usmażone mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z przygotowanym sosem

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy