Cukinia to warzywo typowo sezonowe. Najsmaczniejsze jest świeże. Mrożona cukinia ma zupełnie innyn smak i konsystencje. Zastosowań jej jest wiele – makaron (przepis na stronie), placki, zupa krem albo jako składowa gulaszu warzywnego. Jest świetnym dodatkiem do mięs, ryb, kasz i makaronów. Moja dzisiejsza propozycja to cukinia smażona z dodatkiem ostrości – papryczki habanero.
Smażona cukinie przygotowujemy tak samo jak kotlety. Przypada się dobrej jakości olej i ręczniki papierowe, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Można taką potrawę przygotwać w piekarniku, ale stanowczo lepiej smakuje z patelni. Dodatek habanero nie jest obowiązkowy - przeznaczony tylko dla koneserów ostrości.
Sposób przygotowania
- cukinie dokładnie myjemy, ważne żeby miała gładką, zdrową skórę, odcinamy końcówki i kroimy w plasty o grubości 2-3 centymetrów
- jajka rozbijamy i przyprawiamy solą, bułkę tartą wysypujemy na płaski talerz, papryczkę habanero drobno siekamy
- plastry cukinii rozkładamy obok siebie i wcieramy w nią habanero, obtaczamy każdy krążek najpierw w jajku i następnie w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju
- aby było szybciej proponuje smażyć w jednym czasie na trzech patelniach, a żeby było zdrowiej - usmażone krążki układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu