Schab pieczony w boczku

Każdy zna tradycyjne kotlety schabowe. Odpowiednio przygotowane, są bardzo smaczne. Ale czasem warto spróbować czegoś nowego. Bardzo łatwym, a jednocześnie niezwykle smacznym pomysłem na obiad jest schab pieczony w boczku. Nie wymaga dużego nakładu pracy, ani skomplikowanych składników. Świetny na niedzielny obiad lub spotkanie ze znajomymi.

Drukuj przepis
Schab pieczony w boczku
Aby danie było smaczne, należy kupić dobrej jakości składniki. Młody schab, smaczny boczek i do tego aromatyczne przyprawy. Potrzebne jest tylko kilka składników, dlatego warto zainwestować w te najlepsze.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 0,5 kilograma schabu
  • 400 gram surowego boczku wędzonego w plastrach
  • papryka słodka w proszku
  • chili w proszku
  • majeranek
  • czosnek granulowany
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 0,5 kilograma schabu
  • 400 gram surowego boczku wędzonego w plastrach
  • papryka słodka w proszku
  • chili w proszku
  • majeranek
  • czosnek granulowany
Sposób przygotowania
  1. schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek; kroimy w plastry i zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na kilka minut
  2. przyprawy mieszamy ze sobą (jeżeli chcemy, aby schab był pikantny dodajemy większą część chili) z odrobiną oleju
  3. schab osuszamy i dokładnie nacieramy przyprawami z obu stron, odkładamy do lodówki na kilka godzin, może być na całą noc
  4. piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni
  5. zamarynowane plastry schabu owijamy wędzonymi plastrami boczku tak, aby dokładnie zakrywały całe mięso
  6. tak przygotowany schab układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy około 40 minut

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy