Każdy zna tradycyjne kotlety schabowe. Odpowiednio przygotowane, są bardzo smaczne. Ale czasem warto spróbować czegoś nowego. Bardzo łatwym, a jednocześnie niezwykle smacznym pomysłem na obiad jest schab pieczony w boczku. Nie wymaga dużego nakładu pracy, ani skomplikowanych składników. Świetny na niedzielny obiad lub spotkanie ze znajomymi.
Sposób przygotowania
- schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek; kroimy w plastry i zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na kilka minut
- przyprawy mieszamy ze sobą (jeżeli chcemy, aby schab był pikantny dodajemy większą część chili) z odrobiną oleju
- schab osuszamy i dokładnie nacieramy przyprawami z obu stron, odkładamy do lodówki na kilka godzin, może być na całą noc
- piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni
- zamarynowane plastry schabu owijamy wędzonymi plastrami boczku tak, aby dokładnie zakrywały całe mięso
- tak przygotowany schab układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy około 40 minut