Szpinak bardzo często budzi mieszane uczucia. A szkoda, bo to bardzo smaczne zielone listki, z których można wyczarować pyszne dania. Ja ostatnio zakochałam się w sałatce, oczywiście własnego autorstwa, składającej się z dosłownie kilku składników.
Drukuj przepis
Sałatka szpinakowa
Świeży szpinak doskonale pasuje do sałatek, stanowiąc ich podstawę. Kilka prostych składników, pyszny sos i przystawka gotowa. Jej zrobienie zajmuje kilka chwil, a jest efektowna zarówno w smaku jak i w wyglądzie.
Składniki
- 1 opakowanie świeżych liści szpinaku duże
- 1 sztuka pomarańczy dużej
- 1 opakowanie sera camembert
- 1 łyżka orzeszków ziemnych solonych
- 1 łyżka pistacji solonych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka wody
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczypta chili lub pieprzu
- naturalny miód
Składniki
- 1 opakowanie świeżych liści szpinaku duże
- 1 sztuka pomarańczy dużej
- 1 opakowanie sera camembert
- 1 łyżka orzeszków ziemnych solonych
- 1 łyżka pistacji solonych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka wody
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczypta chili lub pieprzu
- naturalny miód
| |
Sposób przygotowania
szpinak myjemy, osuszamy i pozbywamy się zbyt dużych łodyg
przygotowywujemy sos z wody, soku, oliwy, czosnku i chili oraz odrobiny miodu
orzeszki ziemne i pistacje miażdżymy w moździerzu, tworząc z nich proszek z niewielkimi cząstkami
pomarańcze myjemy, dokładnie obieramy i rozdzielamy na małe cząstki
ser kroimy w niezbyt grube trójkąty
składamy danie - na talerzu układamy najpierw liście szpinaku, następnie cząstki pomarańczy i kawałki sera, polewamy odrobiną sosu i opruszamy orzechowym proszkiem
Skomentuj przepis (przez Facebooka)