Sałatka szpinakowa

Szpinak bardzo często budzi mieszane uczucia. A szkoda, bo to bardzo smaczne zielone listki, z których można wyczarować pyszne dania. Ja ostatnio zakochałam się w sałatce, oczywiście własnego autorstwa, składającej się z dosłownie kilku składników.

Drukuj przepis
Sałatka szpinakowa
Świeży szpinak doskonale pasuje do sałatek, stanowiąc ich podstawę. Kilka prostych składników, pyszny sos i przystawka gotowa. Jej zrobienie zajmuje kilka chwil, a jest efektowna zarówno w smaku jak i w wyglądzie.
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 5 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 opakowanie świeżych liści szpinaku duże
  • 1 sztuka pomarańczy dużej
  • 1 opakowanie sera camembert
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych solonych
  • 1 łyżka pistacji solonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka wody
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta chili lub pieprzu
  • naturalny miód
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 5 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 opakowanie świeżych liści szpinaku duże
  • 1 sztuka pomarańczy dużej
  • 1 opakowanie sera camembert
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych solonych
  • 1 łyżka pistacji solonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka wody
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta chili lub pieprzu
  • naturalny miód
Sposób przygotowania
  1. szpinak myjemy, osuszamy i pozbywamy się zbyt dużych łodyg
  2. przygotowywujemy sos z wody, soku, oliwy, czosnku i chili oraz odrobiny miodu
  3. orzeszki ziemne i pistacje miażdżymy w moździerzu, tworząc z nich proszek z niewielkimi cząstkami
  4. pomarańcze myjemy, dokładnie obieramy i rozdzielamy na małe cząstki
  5. ser kroimy w niezbyt grube trójkąty
  6. składamy danie - na talerzu układamy najpierw liście szpinaku, następnie cząstki pomarańczy i kawałki sera, polewamy odrobiną sosu i opruszamy orzechowym proszkiem

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy