Sałatka z kaszy i sera białego

Salatka nie musi być tylko jako dodatek lub przystawka. Może stanowić oddzielne, pełnowartościowe danie. Ta którą ja proponuje składa się z białek, węglowodanów oraz ma dodatek warzyw. Podstawę stanowi kasza i soczewica, a smaku dodają suszone pomidory.

Drukuj przepis
Sałatka z kaszy i sera białego
Ta sałatka jest pełna smaku, aromatu oraz jest niezwykle sycąca. Najważniejsza jest kasza i dobrej jakości biały ser.
Przygotowanie 15 minut
Gotowanie 15 minut
Oczekiwanie 20 minut
Porcje
Składniki
  • 1 woreczek kaszy bulgur
  • 1 woreczek zielonej soczewicy
  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 10 sztuk suszonych pomidorów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz
  • płatki chili
  • sok z jednej pomarańczy
Przygotowanie 15 minut
Gotowanie 15 minut
Oczekiwanie 20 minut
Porcje
Składniki
  • 1 woreczek kaszy bulgur
  • 1 woreczek zielonej soczewicy
  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 10 sztuk suszonych pomidorów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz
  • płatki chili
  • sok z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania
  1. kaszę i soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy
  2. ser biały kruszymy, pomidory kroimy, szczypiorek drobno siekamy
  3. z soku z limonki i pomarańczy, łyżki oliwy z oliwek, łyżeczki miodu, soli, pieprzu i chili robimy sos (ilość miodu, soli, pieprzu i chili jest uzależniona od upodobań smakowych)
  4. mieszamy wszystkie składniki dodając wcześniej przygotowany sos
  5. sałatka jest bardzo dobra zaraz po przygotowaniu, ale rownież wyśmienicie smakuje na drugi dzień - np. na śniadanie

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy