Ryba gotowana na parze

Samo zdrowie, smak i aromat przypraw, świeżych warzyw i delikatnej ryby.

Drukuj przepis
Ryba gotowana na parze
Jednymi z najbardziej dietetycznych potraw są te gotowane na parze. Zachowują przy tym pełnię swoich wartości odżywczych. Mogłoby się wydawać, że mięso czy ryba ugotowana na parze będzie bez smaku – nic bardziej mylnego! A warzywa przygotowane w ten sposób pokazują pełnie swoich prawdziwych naturalnych smaków, które pozostają w nich, a nie są wylewane z wodą w której się gotowały.
Przygotowanie 15 minut
Gotowanie 25 minut
Oczekiwanie 3 godziny
Porcje
osoba
Składniki
  • 1 porcja (około 20 dag) filet z dorsza
  • 2 ziemniak
  • 2 marchweka
  • 0,5 brokuł
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka masło
  • szczypta sól
  • szczypta pieprz
Przygotowanie 15 minut
Gotowanie 25 minut
Oczekiwanie 3 godziny
Porcje
osoba
Składniki
  • 1 porcja (około 20 dag) filet z dorsza
  • 2 ziemniak
  • 2 marchweka
  • 0,5 brokuł
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka masło
  • szczypta sól
  • szczypta pieprz
Sposób przygotowania
  1. rybę dokładnie myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz z sokiem z cytryny; szczelnie owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na dwie – trzy godziny
  2. ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy na mniejsze części
  3. warzywa i rybę układamy na sitku garnka do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką i gotujemy 20 – 25 minut
  4. pod koniec gotowania na warzywa wykładamy łyżeczkę masła i delikatnie solimy
Inne informacje

Do wody na której będzie się gotować potrawa można dodać przyprawy, np. ziele angielskie, liść laurowy, skórkę startą z cytryny; dzięki temu potrawa przejdzie ich aromatem.
Im twardsze warzywa tym w mniejsze kawałki należy je pokroić, aby skrócić czas ich gotowania

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy