Samo zdrowie, smak i aromat przypraw, świeżych warzyw i delikatnej ryby.
Jednymi z najbardziej dietetycznych potraw są te gotowane na parze. Zachowują przy tym pełnię swoich wartości odżywczych. Mogłoby się wydawać, że mięso czy ryba ugotowana na parze będzie bez smaku – nic bardziej mylnego! A warzywa przygotowane w ten sposób pokazują pełnie swoich prawdziwych naturalnych smaków, które pozostają w nich, a nie są wylewane z wodą w której się gotowały.
Sposób przygotowania
- rybę dokładnie myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz z sokiem z cytryny; szczelnie owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na dwie – trzy godziny
- ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy na mniejsze części
- warzywa i rybę układamy na sitku garnka do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką i gotujemy 20 – 25 minut
- pod koniec gotowania na warzywa wykładamy łyżeczkę masła i delikatnie solimy
Inne informacje
Do wody na której będzie się gotować potrawa można dodać przyprawy, np. ziele angielskie, liść laurowy, skórkę startą z cytryny; dzięki temu potrawa przejdzie ich aromatem.
Im twardsze warzywa tym w mniejsze kawałki należy je pokroić, aby skrócić czas ich gotowania