Rollsy z kurczakiem i sosem teriyaki

Przekąski na imprezę muszą być małe, szybkie w przygotowaniu i oczywiście smaczne. Rollsy pięknie wyglądają, wyśmienicie smakują i są łatwe w przygotowaniu.

Drukuj przepis
Rollsy z kurczakiem i sosem teriyaki
Rollsy wyglądają bardzo efektownie za sprawą papieru ryżowego - wszystkie składniki doskonale widać, a im bardziej kolorowo lub egzotycznie tym lepiej.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 5 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 8 sztuk papieru ryżowego
  • 1 sztuka pojedynczego filetu z kurczaka
  • 0,5 sztuki awokado
  • 1 sztuka ogórka małego
  • 4 liście sałaty lodowej
  • płatki marynowanego imbiru
  • pęczek szczypiorku
  • 1 małe opakowanie orzeszków ziemnych
  • sos teriyaki
  • 1 sztuka limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • płatki chili
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 5 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 8 sztuk papieru ryżowego
  • 1 sztuka pojedynczego filetu z kurczaka
  • 0,5 sztuki awokado
  • 1 sztuka ogórka małego
  • 4 liście sałaty lodowej
  • płatki marynowanego imbiru
  • pęczek szczypiorku
  • 1 małe opakowanie orzeszków ziemnych
  • sos teriyaki
  • 1 sztuka limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • płatki chili
Sposób przygotowania
  1. przygotowujemy sos - orzeszki ziemne razem z czosnkiem, płatkami chili i sokiem z limonki ucieramy w moździerzu na gładką masę; dodajemy dwie łyżki sosu teriyaki i odrobinę wody - dokładnie mieszamy
  2. pierś z kurczaka kroimy w cienkie słupki, przyprawiamy łyżką sosu teriyaki i smażymy
  3. awokado i ogórka kroimy w cienkie słupki, liście sałaty rozrywamy na mniejsze części
  4. papier ryżowy namaczamy w wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i układamy - sałatę, kurczaka, marynowany imbir, awokado, ogórka i szczypiorek w ilości takiej, aby bez problemu zawinąć papier ryżowy tak, żeby powstały rollsy
  5. gotowe rollsy podajemy z wcześniej przygotowanym sosem; aby były wygodniejsze do jedzenia każdego rollsa można przekroić na pół bardzo ostrym nożem

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy