Przekąski na imprezę muszą być małe, szybkie w przygotowaniu i oczywiście smaczne. Rollsy pięknie wyglądają, wyśmienicie smakują i są łatwe w przygotowaniu.
Drukuj przepis
Rollsy z kurczakiem i sosem teriyaki
Rollsy wyglądają bardzo efektownie za sprawą papieru ryżowego - wszystkie składniki doskonale widać, a im bardziej kolorowo lub egzotycznie tym lepiej.
Przygotowanie
20minut
Gotowanie
5minut
Porcje
sztuk
Składniki
8sztukpapieru ryżowego
1sztukapojedynczego filetu z kurczaka
0,5sztukiawokado
1sztukaogórkamałego
4liściesałaty lodowej
płatki marynowanego imbiru
pęczek szczypiorku
1małeopakowanie orzeszków ziemnych
sos teriyaki
1sztukalimonki
2ząbkiczosnku
płatki chili
Przygotowanie
20minut
Gotowanie
5minut
Porcje
sztuk
Składniki
8sztukpapieru ryżowego
1sztukapojedynczego filetu z kurczaka
0,5sztukiawokado
1sztukaogórkamałego
4liściesałaty lodowej
płatki marynowanego imbiru
pęczek szczypiorku
1małeopakowanie orzeszków ziemnych
sos teriyaki
1sztukalimonki
2ząbkiczosnku
płatki chili
Sposób przygotowania
przygotowujemy sos - orzeszki ziemne razem z czosnkiem, płatkami chili i sokiem z limonki ucieramy w moździerzu na gładką masę; dodajemy dwie łyżki sosu teriyaki i odrobinę wody - dokładnie mieszamy
pierś z kurczaka kroimy w cienkie słupki, przyprawiamy łyżką sosu teriyaki i smażymy
awokado i ogórka kroimy w cienkie słupki, liście sałaty rozrywamy na mniejsze części
papier ryżowy namaczamy w wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i układamy - sałatę, kurczaka, marynowany imbir, awokado, ogórka i szczypiorek w ilości takiej, aby bez problemu zawinąć papier ryżowy tak, żeby powstały rollsy
gotowe rollsy podajemy z wcześniej przygotowanym sosem; aby były wygodniejsze do jedzenia każdego rollsa można przekroić na pół bardzo ostrym nożem
Skomentuj przepis (przez Facebooka)
komentarzy
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz tutaj