Potrawka mięsno – warzywna

Potrawa bardzo dobrze smakuje zarówno w dniu jej przygotowania jak i na następny dzień. A jeżeli zrobimy jej więcej można ją zamrozić i mieć gotowy obiad za kilka, kilkanaście dni.

Drukuj przepis
Potrawka mięsno - warzywna
Połączenie chudego mięsa z warzywami zawsze świetnie sprawdza się jako danie obiadowe. A im szybszy jest czas jego przygotowania i różnorodność dodatków z którymi możemy połączyć takie danie, tym lepiej.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 3 sztuki cukinii mała
  • 2 sztuki czerwonej papryki
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 2 ząbki czosneku
  • 2 sztuki pomidorów
  • 40 dag filetu z kurczaka
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta sól
  • szczypta pieprz
  • szczypta chili
  • szczypta tymianek
  • szczypta słodka papryka w proszku
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 3 sztuki cukinii mała
  • 2 sztuki czerwonej papryki
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 2 ząbki czosneku
  • 2 sztuki pomidorów
  • 40 dag filetu z kurczaka
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta sól
  • szczypta pieprz
  • szczypta chili
  • szczypta tymianek
  • szczypta słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania
  1. paprykę myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni, następnie ściągamy skórę i kroimy w kostkę
  2. pomidora sparzamy i ściągamy skórę i kroimy w kostkę
  3. cukinię kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy
  4. filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju
  5. w dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy wszystkie warzywa i podsmażamy; po kilku chwilach dodajemy kurczaka
  6. doprawiamy potrawę solą, chili, papryką i tymiankiem, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 20 – 30 minut
Inne informacje

Dzięki dużej ilości warzyw powstanie pyszny sos dlatego też tą potrawę możemy podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami lub z pieczywem.

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy