Pomidorowa zupa – krem

Świeże, soczyste pomidory skuszą chyba każdego miłośnika warzyw. Można wyczarować z nich bardzo dużo potraw, począwszy od dań głównych, kończąc na deserach. Ja proponuję zupę – krem, która pokochają zarówno dorośli jak i dzieci.

Drukuj przepis
Pomidorowa zupa - krem
Gęsta, gorąca zupa pomidorowa z dodatkami wedle upodobań (może to być ryż, makaron, grzanki lub po porostu sama zupa opruszona natką pietruszki) dostarczy nie tylko wspaniałych doznań smakowych, ale również zapewni sporą dawkę przeciwutleniacza jakim jest likopen.
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 1 godzina
Porcje
osób
Składniki
  • 1 pęczek włoszczyzna
  • 1 pęczek natka pietruszki
  • 1 kilogram dojrzałych pomidorów opcjonalnie dobrej jakości pomidory z puszki
  • 2 łyzki oliwa z oliwek
  • 6 kromka chleb graham
  • 1 opakowanie naturalny gęsty jogurt
przyprawy
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • brązowy cukier
  • oregano
  • bazylia
  • kolendra
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 1 godzina
Porcje
osób
Składniki
  • 1 pęczek włoszczyzna
  • 1 pęczek natka pietruszki
  • 1 kilogram dojrzałych pomidorów opcjonalnie dobrej jakości pomidory z puszki
  • 2 łyzki oliwa z oliwek
  • 6 kromka chleb graham
  • 1 opakowanie naturalny gęsty jogurt
przyprawy
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • brązowy cukier
  • oregano
  • bazylia
  • kolendra
Sposób przygotowania
  1. obieramy włoszczyznę, myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (nie za dużo, aby wywar był intensywny w smaku); dodajemy przyprawy (oprócz cukru) i gotujemy, aż warzywa staną się miękkie
  2. w tym czasie myjemy pomidory, nożem robimy krzyżyki na ich dolnej części i zalewamy wrzątkiem; studzimy zimną wodą i obieramy ze skórki
  3. pomidory kroimy na mniejsze części, na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej pomidory dodając odrobinę cukru
  4. wywar przelewamy przez gęste sito do którego wkładamy ugotowaną wcześniej w nim marchewkę, pietruszkę i selera; dodajemy przesmażone pomidory, wszystko razem miksujemy i doprawiamy do smaku
  5. gotową zupę nalewamy na talerze, dodajemy grzanki zrobione z chleba lub inne dodatki wedle upodobań, posypujemy natką pietruszki, dodajemy łyżkę gęstego jogurtu i posypujemy grubo mielonym czarnym pieprzem

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy