Pomidorowa fasolowa

Zupę pomidorową zna każdy. I większość ją lubi. Ciekawą alternatywą dla zwykłej pomidorowej jest wersja z fasolą pinto i ziemniakami. Zupa taka jest bardzo pożywna, idealna na chłodne jesienne dni.

Drukuj przepis
Pomidorowa fasolowa
Najsmaczniejsza pomidorowa powstaje ze świeżych pomidorów. Gdy ich nie mamy możemy użyć pomidorów z puszki albo pulpy pomidorowej.
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
litry
Składniki
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 4 sztuki ziemniaków średniej wielkości
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka fasoli pinto
  • natka pietruszki
przyprawy
  • sól, pieprz
  • płatki chili
  • czosnek granulowany
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
litry
Składniki
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 4 sztuki ziemniaków średniej wielkości
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka fasoli pinto
  • natka pietruszki
przyprawy
  • sól, pieprz
  • płatki chili
  • czosnek granulowany
Sposób przygotowania
  1. bulion doprowadzamy do wrzenia; ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę; dodajemy do bulionu
  2. jeżeli używamy pomidorów z puszki, to miksujemy je na gładką masę
  3. kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodajemy do nich pomidory i odsączoną fasolę; doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy jeszcze przez kilka minut
  4. gotową zupę dekorujemy natką pietruszki; możemy również dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy