Pomarańczowy karczek
Do tej potrawy najlepszy będzie karczek z niewielką ilością tłuszczu. Dzięki temu danie pozostanie dietetyczne, a mięso mimo to nie wysuszy się. Wszystkie warzywa najlepiej jest pokroić w cząstki o tej samej wielkości.
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 15 minut
    Gotowanie
    50minut
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 15 minut
    Gotowanie
    50minut
    Składniki
    • 70dag karczku
    • 40dag dyni
    • 2sztuki batatów
    • 3sztuki marchewki
    • 1sztuka cebuli
    • olej, oliwa z oliwek
    przyprawy
    • sól
    • pieprz
    • czerwona papryka wędzona
    • majeranek
    • tymianek
    • płatki chili
    Sposób przygotowania
    1. karczek kroimy w grube plastry i przyprawiamy majerankiem, pieprzem i wędzoną papryką, zostawiamy na noc w lodówce
    2. dybie i bataty kroimy w grubą kostkę, marchewkę w grube plastry, cebulę w szerokie piórka
    3. na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy cebulę, na nią karczek, przyprawiamy solą
    4. pokrojone warzywa skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy tymiankiem, solą i płatkami chili, wykładamy na karczek
    5. przykryte naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut

    Skomentuj przepis (przez Facebooka)

    komentarzy