Do tej potrawy najlepszy będzie karczek z niewielką ilością tłuszczu. Dzięki temu danie pozostanie dietetyczne, a mięso mimo to nie wysuszy się. Wszystkie warzywa najlepiej jest pokroić w cząstki o tej samej wielkości.
Porcje
Przygotowanie
4osoby
15 minut
Gotowanie
50minut
Porcje
Przygotowanie
4osoby
15 minut
Gotowanie
50minut
Składniki
70dagkarczku
40dagdyni
2sztukibatatów
3sztuki marchewki
1sztukacebuli
olej, oliwa z oliwek
przyprawy
sól
pieprz
czerwona papryka wędzona
majeranek
tymianek
płatki chili
Sposób przygotowania
karczek kroimy w grube plastry i przyprawiamy majerankiem, pieprzem i wędzoną papryką, zostawiamy na noc w lodówce
dybie i bataty kroimy w grubą kostkę, marchewkę w grube plastry, cebulę w szerokie piórka
na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy cebulę, na nią karczek, przyprawiamy solą
pokrojone warzywa skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy tymiankiem, solą i płatkami chili, wykładamy na karczek
przykryte naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut