Pomarańczowy karczek

Jesień to sezon na dynie. Na jej wykorzystanie jest wiele możliwości. Ja dzisiaj proponuję pieczoną dynię w towarzystwie soczystego karczku, batatów i marchewki. Warzywa w kolorze pomarańczowym pięknie prezentują się na talerzu i przypominają letnie słoneczne dni.

Drukuj przepis
Pomarańczowy karczek
Do tej potrawy najlepszy będzie karczek z niewielką ilością tłuszczu. Dzięki temu danie pozostanie dietetyczne, a mięso mimo to nie wysuszy się. Wszystkie warzywa najlepiej jest pokroić w cząstki o tej samej wielkości.
Przygotowanie 15 minut
Gotowanie 50 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 70 dag karczku
  • 40 dag dyni
  • 2 sztuki batatów
  • 3 sztuki marchewki
  • 1 sztuka cebuli
  • olej, oliwa z oliwek
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka wędzona
  • majeranek
  • tymianek
  • płatki chili
Przygotowanie 15 minut
Gotowanie 50 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 70 dag karczku
  • 40 dag dyni
  • 2 sztuki batatów
  • 3 sztuki marchewki
  • 1 sztuka cebuli
  • olej, oliwa z oliwek
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka wędzona
  • majeranek
  • tymianek
  • płatki chili
Sposób przygotowania
  1. karczek kroimy w grube plastry i przyprawiamy majerankiem, pieprzem i wędzoną papryką, zostawiamy na noc w lodówce
  2. dybie i bataty kroimy w grubą kostkę, marchewkę w grube plastry, cebulę w szerokie piórka
  3. na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy cebulę, na nią karczek, przyprawiamy solą
  4. pokrojone warzywa skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy tymiankiem, solą i płatkami chili, wykładamy na karczek
  5. przykryte naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy