Jesień to sezon na dynie. Na jej wykorzystanie jest wiele możliwości. Ja dzisiaj proponuję pieczoną dynię w towarzystwie soczystego karczku, batatów i marchewki. Warzywa w kolorze pomarańczowym pięknie prezentują się na talerzu i przypominają letnie słoneczne dni.
Sposób przygotowania
- karczek kroimy w grube plastry i przyprawiamy majerankiem, pieprzem i wędzoną papryką, zostawiamy na noc w lodówce
- dybie i bataty kroimy w grubą kostkę, marchewkę w grube plastry, cebulę w szerokie piórka
- na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy cebulę, na nią karczek, przyprawiamy solą
- pokrojone warzywa skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy tymiankiem, solą i płatkami chili, wykładamy na karczek
- przykryte naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut