Placuszki z cukinii

Czasami mamy ochotę na lekki obiad lub na coś ciepłego na kolację. Placki z cukinii świetnie sprawdzą się w obu przypadkach.

Drukuj przepis
Placuszki z cukinii
W formie obiadu mogą być dodatkiem do mięsa lub ryby, a na kolację będą świetnie smakować z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
Przygotowanie 40 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
małych placków
Składniki
  • 5 cukinia mała
  • 5 ziemniak
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąka kukurydziana
  • szczypta sól
  • szczypta pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie 40 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
małych placków
Składniki
  • 5 cukinia mała
  • 5 ziemniak
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąka kukurydziana
  • szczypta sól
  • szczypta pieprz
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania
  1. cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach; przekładamy na świtko, solimy, chwilę czekamy i odciskamy z nadmiaru wody
  2. ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane
  3. łączymy cukinię z ziemniakami, jajkami, mąką i przyprawami
  4. rozgrzewamy patelnię i na niewielkiej ilości oleju smażymy placki
  5. odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku
Inne informacje

A tutaj przepis na pyszny sos czosnkowy jogurtowy sos czosnkowy

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy