Pikantny ryż

Brązowy ryż jest smaczny i na długo syci. Ale taki zwykły, ugotowany bez dodatków po pewnym czasie staje się nudny. A wystarczy pokroić kilka składników, dodać kilka przypraw i możemy wyczarować pyszne danie.

Drukuj przepis
Pikantny ryż
Brązowy ryż może stanowić całe danie, ale również można wykorzystać go jako dodatek do mięsa lub ryby. Za sprawą chili, imbiru i kurkumy zadziała na nas rozgrzewająco.
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 torebki brązowego ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 sztuka cebuli mała
  • 1 sztuka papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 puszka pomidorów
przyprawy
  • sól
  • imbir
  • kolendra
  • kurkuma
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 torebki brązowego ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 sztuka cebuli mała
  • 1 sztuka papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 puszka pomidorów
przyprawy
  • sól
  • imbir
  • kolendra
  • kurkuma
Sposób przygotowania
  1. do bulionu warzywnego albo mięsnego (np. rosół) dodajemy pomidory, doprowadzamy do wrzenia i miksujemy
  2. cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek i papryczkę i cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie; dodajemy imbir, kolendrę i kurkumę i jeszcze chwilę smażymy
  3. do warzyw z przyprawami wrzucamy ryż i podsmażamy wszystko około 5 minut cały czas mieszając
  4. do ryżu wlewamy część bulionu z pomidorami, mieszamy, kiedy ryż wchłonie cały płyn dodajemy kolejną część bulionu dalej mieszając; przykrywamy pokrywką i co jakiś czas sprawdzamy czy ryż ma odpowiednią ilość płynu tak, aby stał się miękki.
  5. gotowy ryż wykładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki, szczypiorkiem albo świeżą kolendrą

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy