Brązowy ryż jest smaczny i na długo syci. Ale taki zwykły, ugotowany bez dodatków po pewnym czasie staje się nudny. A wystarczy pokroić kilka składników, dodać kilka przypraw i możemy wyczarować pyszne danie.
Sposób przygotowania
- do bulionu warzywnego albo mięsnego (np. rosół) dodajemy pomidory, doprowadzamy do wrzenia i miksujemy
- cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek i papryczkę i cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie; dodajemy imbir, kolendrę i kurkumę i jeszcze chwilę smażymy
- do warzyw z przyprawami wrzucamy ryż i podsmażamy wszystko około 5 minut cały czas mieszając
- do ryżu wlewamy część bulionu z pomidorami, mieszamy, kiedy ryż wchłonie cały płyn dodajemy kolejną część bulionu dalej mieszając; przykrywamy pokrywką i co jakiś czas sprawdzamy czy ryż ma odpowiednią ilość płynu tak, aby stał się miękki.
- gotowy ryż wykładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki, szczypiorkiem albo świeżą kolendrą