Pieczony kurczak z warzywami

Nie ma nic wspanialszego, niż wspólny niedzielny obiad. A gdy do tego jest smaczny i jednocześnie bardzo zdrowy… Pychota!!!

Drukuj przepis
Pieczony kurczak z warzywami
Moim pomysłem na taki obiad jest pieczony kurczak z warzywami – znakomite danie dla całej rodziny, nie tylko od święta.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 1,5 godziny
Oczekiwanie 12 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 1,5 kilograma kurczak
  • 4 sztuki ziemniaki duże
  • 2 sztuki marchew
  • 0,5 sztuki seler
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1 sztuka cebula
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • rękaw do pieczenia
przyprawy
  • 2 łyżeczki kurkuma
  • 2 łyżeczki pieprz cayenne
  • 2 łyżeczki granulowany czosnek
  • 2 łyżeczki sól
  • 2 łyżeczki ziołowa przyprawa do kurczaka najlepiej ekologiczna bez soli
  • 3 centymetry świeży imbir
  • 1 łyżeczka tymianek
  • 1 łyżeczka cynamon
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 1,5 godziny
Oczekiwanie 12 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 1,5 kilograma kurczak
  • 4 sztuki ziemniaki duże
  • 2 sztuki marchew
  • 0,5 sztuki seler
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1 sztuka cebula
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • rękaw do pieczenia
przyprawy
  • 2 łyżeczki kurkuma
  • 2 łyżeczki pieprz cayenne
  • 2 łyżeczki granulowany czosnek
  • 2 łyżeczki sól
  • 2 łyżeczki ziołowa przyprawa do kurczaka najlepiej ekologiczna bez soli
  • 3 centymetry świeży imbir
  • 1 łyżeczka tymianek
  • 1 łyżeczka cynamon
Sposób przygotowania
  1. kurczaka myjemy, osuszamy; do miseczki wlewamy dwie łyżki oleju i dodajemy przyprawy (kurkumę, pieprz, czosnek, sól, zioła, imbir) i dokładnie mieszamy; gotową mieszanką przypraw nacieramy dokładnie kurczaka i wkładamy do rękawa do pieczenia (najlepiej pozostawić kurczaka w marynacie na całą noc)
  2. ziemniaki, marchewki, pietruszkę, selera kroimy w grube słupki, natomiast cebulę w piórka; warzywa polewamy olejem i przyprawiamy tymiankiem, solą, cynamonem; wkładamy do rękawa do pieczenia
  3. nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni; wkładamy kurczaka, warzywa i pieczemy przez około 1,5 godziny
  4. pod koniec czasu pieczenia można rozciąć rękaw w którym jest kurczak – wtedy skórka zrobi się chrupiąca.

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy