Pieczony królik z pieczarkami

Mięsa, które najczęściej są jedzone do wieprzowina, wołowina, mięso z kurczaka i indyka. Czasem dobrze jest zrobić sobie odmianę i zjeść coś innego. Bardzo delikatnym, dietetycznym i zdrowym mięsem jest mięso z królika. Nie wymaga wielu dodatków, żeby wyczarować z niego pyszne danie.

Drukuj przepis
Pieczony królik z pieczarkami
Mięso z królika jest bardzo smaczne, a jeszcze lepiej smakuje w towarzystwie sosu. Powstanie on sam w trakcie duszenia mięsa z cebuli, mąki w której obtaczane będą kawałki królika, pieczarek, bulionu i odrobiny cydru.
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 80 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 tuszka królika
  • 15 sztuk pieczarek
  • 1 duża cebula
  • olej rzepakowy
  • mąka pszenna
  • cydr gruszkowy
  • szklanka delikatnego bulionu (może być warzywny)
  • łyżka prawdziwego masła
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • cząber
  • bazylia suszona
  • oregano
  • słodka papryka
  • suszona natka pietruszki
  • chili
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 80 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 tuszka królika
  • 15 sztuk pieczarek
  • 1 duża cebula
  • olej rzepakowy
  • mąka pszenna
  • cydr gruszkowy
  • szklanka delikatnego bulionu (może być warzywny)
  • łyżka prawdziwego masła
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • cząber
  • bazylia suszona
  • oregano
  • słodka papryka
  • suszona natka pietruszki
  • chili
Sposób przygotowania
  1. tuszkę królika dokładnie myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje i nacieramy przyprawami (ilość w zależności od upodobań smakowych)
  2. pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki
  3. cebulę bardzo drobno siekamy
  4. kawałki królika obtaczamy w mące; w szerokim garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na złoty kolor
  5. wyjmujemy królika i w tym samym garnku szklimy cebulę a następnie przesmażamy pieczarki
  6. wkładamy królika do pieczarek i cebuli, podlewamy około szklanką bulionu i wolno duśmy pod przykryciem około 60 minut (do miękkości od czasu do czasu polewając mięso tworzącym się sosem)
  7. pod koniec dodajemy pół szklanki cydru gruszkowego, redukujemy alkohol i jeszcze chwilę wszystko razem dusimy dodając łyżkę masła
  8. wszystko dokładnie mieszamy, podajemy z pure ziemniaczanym lub pieczonym ćwiartkami ziemniaków nie zapominając o pysznym sosie

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy