Mięsa, które najczęściej są jedzone do wieprzowina, wołowina, mięso z kurczaka i indyka. Czasem dobrze jest zrobić sobie odmianę i zjeść coś innego. Bardzo delikatnym, dietetycznym i zdrowym mięsem jest mięso z królika. Nie wymaga wielu dodatków, żeby wyczarować z niego pyszne danie.
Przygotowanie | 30 minut |
Gotowanie | 80 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 1 tuszka królika
- 15 sztuk pieczarek
- 1 duża cebula
- olej rzepakowy
- mąka pszenna
- cydr gruszkowy
- szklanka delikatnego bulionu (może być warzywny)
- łyżka prawdziwego masła
przyprawy
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- cząber
- bazylia suszona
- oregano
- słodka papryka
- suszona natka pietruszki
- chili
Składniki
przyprawy
|
Sposób przygotowania
- tuszkę królika dokładnie myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje i nacieramy przyprawami (ilość w zależności od upodobań smakowych)
- pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki
- cebulę bardzo drobno siekamy
- kawałki królika obtaczamy w mące; w szerokim garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na złoty kolor
- wyjmujemy królika i w tym samym garnku szklimy cebulę a następnie przesmażamy pieczarki
- wkładamy królika do pieczarek i cebuli, podlewamy około szklanką bulionu i wolno duśmy pod przykryciem około 60 minut (do miękkości od czasu do czasu polewając mięso tworzącym się sosem)
- pod koniec dodajemy pół szklanki cydru gruszkowego, redukujemy alkohol i jeszcze chwilę wszystko razem dusimy dodając łyżkę masła
- wszystko dokładnie mieszamy, podajemy z pure ziemniaczanym lub pieczonym ćwiartkami ziemniaków nie zapominając o pysznym sosie