Pieczony filet z kurczaka w płatkach

Lubię urozmaicać moje dania. Filet z piersi z kurczaka jest wdzięcznym materiałem do gotowania i wymyślania z niego potraw. Ale ostatnio ja i moja rodzina bardzo polubiliśmy tzw. kurczaczki w chrupiącej panierce. A do tego przygotowuję je w beztłuszczowej frytkownicy, więc są naprawdę zdrowe.

Drukuj przepis
Pieczony filet z kurczaka w płatkach
Kawałki filetu z kurczaka w chrupiącej panierce idealnie nadają się na obiad, ale również sprawdzą się jako przystawka na imprezie oraz jako dodatek mięsny do domowych hamburgerów. W smaku przypominają kurczaki ze znanej restauracji. Ja przygotowuję je w beztłuszczowej frytownicy, ale można również upiec je w piekarniku.
Przygotowanie 15 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 szklanki płatków śniadaniowych kukurydzianych
  • 2 sztuki jajek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
Przygotowanie 15 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 szklanki płatków śniadaniowych kukurydzianych
  • 2 sztuki jajek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
Sposób przygotowania
  1. nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem
  2. filet z kurczaka kroimy w małe kawałki (wielkości środka dłoni) i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą
  3. jajka rozbijamy i roztrzepujemy, płatki kukurydziane gnieciemy w dłoniach, ale uważając żeby nie został z nich zupełny pył
  4. każdy kawałek fileta z kurczaka wkładamy do jajka, później do mąki, a następnie do pokruszonych płatków mocno je dogniatając do mięsa
  5. gotowe kurczaczki układamy na kratce do pieczenia i wkładamy do piekarnika, po upływie 20 minut sprawdzamy czy mięso jest już upieczone uważając, żeby go nie wysuszyć zbyt długim pieczeniem

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy