Lubię urozmaicać moje dania. Filet z piersi z kurczaka jest wdzięcznym materiałem do gotowania i wymyślania z niego potraw. Ale ostatnio ja i moja rodzina bardzo polubiliśmy tzw. kurczaczki w chrupiącej panierce. A do tego przygotowuję je w beztłuszczowej frytkownicy, więc są naprawdę zdrowe.
Kawałki filetu z kurczaka w chrupiącej panierce idealnie nadają się na obiad, ale również sprawdzą się jako przystawka na imprezie oraz jako dodatek mięsny do domowych hamburgerów. W smaku przypominają kurczaki ze znanej restauracji. Ja przygotowuję je w beztłuszczowej frytownicy, ale można również upiec je w piekarniku.
Sposób przygotowania
- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem
- filet z kurczaka kroimy w małe kawałki (wielkości środka dłoni) i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą
- jajka rozbijamy i roztrzepujemy, płatki kukurydziane gnieciemy w dłoniach, ale uważając żeby nie został z nich zupełny pył
- każdy kawałek fileta z kurczaka wkładamy do jajka, później do mąki, a następnie do pokruszonych płatków mocno je dogniatając do mięsa
- gotowe kurczaczki układamy na kratce do pieczenia i wkładamy do piekarnika, po upływie 20 minut sprawdzamy czy mięso jest już upieczone uważając, żeby go nie wysuszyć zbyt długim pieczeniem