Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki to danie samo w sobie. Nie potrzebuje dodatków, no chyba że sałatę. Należy wybrać duże, ładne ziemniaki. Takie, które mają równy kształt i nie posiadają skaz. Są dobrym pomysłem na obiad lub kolację i świetnie smakują z sosem czosnkowym.

Drukuj przepis
Pieczone ziemniaki
Dodatki do pieczonych ziemniaków mogą być różne, wszystko zależy od tego co lubimy i co mam akurat pod ręką. Można je zrobić również w wersji bezmięsnej np. z trzema rodzajami sera.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 sztuki ziemniaków dużych
  • 10 plastrów szynki lub boczku
  • 1 sztuka czosnku
  • 1 sztuka cebuli
  • 4 sztuki pieczarek
  • 1 sztuka cukinii mały kawałek
  • 1 sztuka papryczki chili małej
  • 1 sztuka mozzarelli
  • masło
  • olej
  • sól
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 sztuki ziemniaków dużych
  • 10 plastrów szynki lub boczku
  • 1 sztuka czosnku
  • 1 sztuka cebuli
  • 4 sztuki pieczarek
  • 1 sztuka cukinii mały kawałek
  • 1 sztuka papryczki chili małej
  • 1 sztuka mozzarelli
  • masło
  • olej
  • sól
Sposób przygotowania
  1. ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, najlepiej czyścimy szczoteczką; następnie nacinamy mniej więcej co jeden centymetr uważając, żeby nie przeciąć ziemniaka do końca
  2. pieczarki, cukinię, mozzarellę, cebulę i papryczkę chili kroimy w plasterki, czosnek w całości, razem z łupiną kroimy na pół
  3. piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni
  4. ziemniaki opruszamy solą i w miejsce nacięć wkładamy na przemian wędlinę, ser, pieczarki, cukinię, cebulę i papryczkę chili dostosowując wielkość plastrów tak, aby nie wystawały za bardzo
  5. naczynie w którym będziemy zapiekać ziemniaki smarujemy olejem, podlewamy odrobiną wody i układamy ziemniaki; na każdym z nich kładziemy po cienkim plastrze masła; obok ziemniaków kładziemy przekrojony na pół czosnek
  6. przykrywamy naczynie folia aluminiową, wkładamy do piernika, włączamy termoobieg i pieczemy
  7. po około pół godzinie wyjmujemy czosnek (ziemniaki pieką się dalej); czosnek obieramy w łupin i rozgniatamy z trzema łyżkami masła dodając odrobinę soli; dzięki pieczeniu czosnek traci swoją "czosnkową moc", a pozostaje pyszny smak
  8. przed końcem pieczenia odkrywamy ziemniaki, aby się trochę zrumieniły
  9. gotowe ziemniaki wyjmujemy na talerz, obok kładziemy masło czosnkowe jako dodatek do smarowania

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy