Pieczone ziemniaki to danie samo w sobie. Nie potrzebuje dodatków, no chyba że sałatę. Należy wybrać duże, ładne ziemniaki. Takie, które mają równy kształt i nie posiadają skaz. Są dobrym pomysłem na obiad lub kolację i świetnie smakują z sosem czosnkowym.
Sposób przygotowania
- ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, najlepiej czyścimy szczoteczką; następnie nacinamy mniej więcej co jeden centymetr uważając, żeby nie przeciąć ziemniaka do końca
- pieczarki, cukinię, mozzarellę, cebulę i papryczkę chili kroimy w plasterki, czosnek w całości, razem z łupiną kroimy na pół
- piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni
- ziemniaki opruszamy solą i w miejsce nacięć wkładamy na przemian wędlinę, ser, pieczarki, cukinię, cebulę i papryczkę chili dostosowując wielkość plastrów tak, aby nie wystawały za bardzo
- naczynie w którym będziemy zapiekać ziemniaki smarujemy olejem, podlewamy odrobiną wody i układamy ziemniaki; na każdym z nich kładziemy po cienkim plastrze masła; obok ziemniaków kładziemy przekrojony na pół czosnek
- przykrywamy naczynie folia aluminiową, wkładamy do piernika, włączamy termoobieg i pieczemy
- po około pół godzinie wyjmujemy czosnek (ziemniaki pieką się dalej); czosnek obieramy w łupin i rozgniatamy z trzema łyżkami masła dodając odrobinę soli; dzięki pieczeniu czosnek traci swoją "czosnkową moc", a pozostaje pyszny smak
- przed końcem pieczenia odkrywamy ziemniaki, aby się trochę zrumieniły
- gotowe ziemniaki wyjmujemy na talerz, obok kładziemy masło czosnkowe jako dodatek do smarowania