Pieczone żeberka
Dobrze przygotowane żeberka zachwycą nawet najbardziej wybredne osoby. Ich zaletą jest to, że wspaniale smakują zaraz po upieczeniu, ale również podane na zimno z chrzanem będą świetnym elementem kolacji.
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 20 minut
    Gotowanie Oczekiwanie
    60minut 12godzin
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 20 minut
    Gotowanie Oczekiwanie
    60minut 12godzin
    Składniki
    • 1kilogram żeberek ekstra
    • 4ząbki czosnku
    • 1sztuka dużej cebuli
    • sól
    • pieprz
    • słodka papryka w proszku
    • płynny miód
    • papryka ostra w proszku
    • mielony kminek
    Sposób przygotowania
    1. żeberka myjemy i dokładnie osuszamy
    2. 3 łyżki miodu mieszamy z 4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i przyprawami – łyżeczką papryki słodkiej i ostrej, pieprzem, solą, kminkiem; jeżeli marynata okaże się zbyt gęsta można dodać do niej odrobinę oleju, aby łatwiej było natrzeć nią mięso
    3. żeberka smarujemy dokładnie marynatą i odstawiamy do lodówki na noc
    4. cebulę obieramy i kroimy w grube plastry
    5. na 30 minut przed pieczeniem żeberka wyjmujemy z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej
    6. na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę, a na niej żeberka; podlewamy odrobiną wody
    7. pieczemy do miękkości (około godzinę czasu) w temperaturze 180 – 200 stopni; pod koniec pieczenia odkrywamy, aby z wierzchu przypiekły się odrobinę

    Skomentuj przepis (przez Facebooka)

    komentarzy