Pieczone żeberka to świetny pomysł na świąteczny obiad, rodzinne spotkanie, albo kolacje dla znajomych. Podstawą tej potrawy są dobrej jakości żeberka – z długą kością w środku, bez chrząstek, z jak największą ilością mięsa.
Sposób przygotowania
- żeberka myjemy i dokładnie osuszamy
- 3 łyżki miodu mieszamy z 4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i przyprawami - łyżeczką papryki słodkiej i ostrej, pieprzem, solą, kminkiem; jeżeli marynata okaże się zbyt gęsta można dodać do niej odrobinę oleju, aby łatwiej było natrzeć nią mięso
- żeberka smarujemy dokładnie marynatą i odstawiamy do lodówki na noc
- cebulę obieramy i kroimy w grube plastry
- na 30 minut przed pieczeniem żeberka wyjmujemy z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej
- na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę, a na niej żeberka; podlewamy odrobiną wody
- pieczemy do miękkości (około godzinę czasu) w temperaturze 180 - 200 stopni; pod koniec pieczenia odkrywamy, aby z wierzchu przypiekły się odrobinę