Pieczone żeberka

Pieczone żeberka to świetny pomysł na świąteczny obiad, rodzinne spotkanie, albo kolacje dla znajomych. Podstawą tej potrawy są dobrej jakości żeberka – z długą kością w środku, bez chrząstek, z jak największą ilością mięsa.

Drukuj przepis
Pieczone żeberka
Dobrze przygotowane żeberka zachwycą nawet najbardziej wybredne osoby. Ich zaletą jest to, że wspaniale smakują zaraz po upieczeniu, ale również podane na zimno z chrzanem będą świetnym elementem kolacji.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 60 minut
Oczekiwanie 12 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kilogram żeberek ekstra
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 sztuka dużej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • płynny miód
  • papryka ostra w proszku
  • mielony kminek
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 60 minut
Oczekiwanie 12 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 kilogram żeberek ekstra
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 sztuka dużej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • płynny miód
  • papryka ostra w proszku
  • mielony kminek
Sposób przygotowania
  1. żeberka myjemy i dokładnie osuszamy
  2. 3 łyżki miodu mieszamy z 4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i przyprawami - łyżeczką papryki słodkiej i ostrej, pieprzem, solą, kminkiem; jeżeli marynata okaże się zbyt gęsta można dodać do niej odrobinę oleju, aby łatwiej było natrzeć nią mięso
  3. żeberka smarujemy dokładnie marynatą i odstawiamy do lodówki na noc
  4. cebulę obieramy i kroimy w grube plastry
  5. na 30 minut przed pieczeniem żeberka wyjmujemy z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej
  6. na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę, a na niej żeberka; podlewamy odrobiną wody
  7. pieczemy do miękkości (około godzinę czasu) w temperaturze 180 - 200 stopni; pod koniec pieczenia odkrywamy, aby z wierzchu przypiekły się odrobinę

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy