Pieczone warzywa

Do drugiego dania zawsze potrzebny jest jakiś dodatek warzywny. I ze względu na smak i ze względu na zdrowie. Samo mięso czy ryba z ryżem lub ziemniakami wyglądałoby dziwnie na talerzu. Proponuję pieczone warzywa – zdrowe, smaczne, podane na ciepło urozmaicą każde danie.

Drukuj przepis
Pieczone warzywa
Pieczone warzywa, ja proponuję bataty, buraki i marchewkę, są świetnym dodatkiem do dania głównego. Mogą również stanowić przystawkę, a podane np. z wędzonym białym serem pyszną kolację.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 sztuka batata dużego
  • 2 sztuki buraków średniej wielkości
  • 4 sztuki marchewki małe
  • oliwa z oliwek
przyprawy
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
  • czarnuszka
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 sztuka batata dużego
  • 2 sztuki buraków średniej wielkości
  • 4 sztuki marchewki małe
  • oliwa z oliwek
przyprawy
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
  • czarnuszka
Sposób przygotowania
  1. piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
  2. warzywa obieramy i myjemy
  3. batata i buraki kroimy w plastry, a marchewkę wzdłuż jej długości
  4. pokrojone warzywa układamy na blasze, skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i czarnuszką
  5. pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem
Inne informacje

Warzywa bardzo dobrze smakują w towarzystwie sosu czosnkowego.

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy