Pieczona dorada
Dobrym dodatkiem do pieczonej dorady są warzywa, które możemy ułożyć pomiędzy rybami. Mogą to być ziemniaki pokrojone w ćwiartki, marchewka, małe papryczki albo kalafior podzielony na różyczki. Warzywa przyprawiamy ulubionymi przyprawami i delikatnie skarapiamy oliwą z oliwek.
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 30minut
    Gotowanie
    40minut
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 30minut
    Gotowanie
    40minut
    Składniki
    • 2sztuki dorady
    • 6sztuk ziemniaków
    • 1pęczek natki pietruszki
    • 1główka czosnku
    • 0,5kostki masła
    • sól, pieprz
    Sposób przygotowania
    1. rybę myjemy, oczyszczamy z łusek i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
    2. 4 ząbki czostku kroimy w plasterki, pozostały przeciskamy przez praskę i mieszamy z trzema łyżkami masła, natkę myjemy i osuszamy
    3. warzywa np. ziemniaki obieramy, myjemy, kroimi w ćwiartki i przyprawiamy, skrapiamy oliwą z oliwek
    4. piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem
    5. rybę nacinym w dwóch, trzech miejscach do oporu kręgosłupa, z jednej i drugiej strony, solimy i pieprzymy wcierając przyprawy w nacięcia i brzuch
    6. do brzucha ryby wkładamy natkę, pokorojony w plasterki czosnek i kawałek masła; w nacięcia wkładamy masło wymieszane z przeciśniętym czosnkiem
    7. rybę i warzywa układmy na blasze wyłożonej zmoczonym papierem do pieczenia, pieczemy około 40 minut

    Skomentuj przepis (przez Facebooka)

    komentarzy