Ryba to zawsze dobry pomysł na obiad albo kolację. Zdrowa, lekka, dająca wiele możliwości kulinarnych. Aby było już tak bardzo zdrowo, fit i lekkostrawnie – ryba pieczona w piekarniku. I to niebyle jaka ryba – dorada. Od pierwszego spróbowania zakochałam się w jej smaku. Jest delikatna, a jednocześnie posiada swój niepowtarzalny smak. Niewielka ilość dodatków sprawia, że staje się ona wyjątkową potrawą, idelaną dla całej rodziny.
Dobrym dodatkiem do pieczonej dorady są warzywa, które możemy ułożyć pomiędzy rybami. Mogą to być ziemniaki pokrojone w ćwiartki, marchewka, małe papryczki albo kalafior podzielony na różyczki. Warzywa przyprawiamy ulubionymi przyprawami i delikatnie skarapiamy oliwą z oliwek.
Sposób przygotowania
- rybę myjemy, oczyszczamy z łusek i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
- 4 ząbki czostku kroimy w plasterki, pozostały przeciskamy przez praskę i mieszamy z trzema łyżkami masła, natkę myjemy i osuszamy
- warzywa np. ziemniaki obieramy, myjemy, kroimi w ćwiartki i przyprawiamy, skrapiamy oliwą z oliwek
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem
- rybę nacinym w dwóch, trzech miejscach do oporu kręgosłupa, z jednej i drugiej strony, solimy i pieprzymy wcierając przyprawy w nacięcia i brzuch
- do brzucha ryby wkładamy natkę, pokorojony w plasterki czosnek i kawałek masła; w nacięcia wkładamy masło wymieszane z przeciśniętym czosnkiem
- rybę i warzywa układmy na blasze wyłożonej zmoczonym papierem do pieczenia, pieczemy około 40 minut