Pieczarki faszerowane

Na każdej imprezie świetnie sprawdzają się małe przystawki. Wygodne do zjedzenia, pięknie wyglądające, kolorowe i smaczne. Koreczki i mini kanapki to standard, dlatego czasem warto zaserwować coś nowego. Takie właśnie są faszerowane pieczarki – łatwe w przygotowaniu, smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Drukuj przepis
Pieczarki faszerowane
Farsz do pieczarek możemy przygotować z tego co najbardziej lubimy. Można podać je zarówno w wersji mięsnej i bezmięsnej. Najładniej prezentują sie wtedy, kiedy składniki farszu są różnokolorowe.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 10 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 12 sztuk pieczarek dużych
  • 10 dag szynki lub innej wędliny
  • 10 dag ostrego sera zółtego
  • 0,5 sztuki czerwonej papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 10 minut
Porcje
sztuk
Składniki
  • 12 sztuk pieczarek dużych
  • 10 dag szynki lub innej wędliny
  • 10 dag ostrego sera zółtego
  • 0,5 sztuki czerwonej papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania
  1. piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
  2. pieczarki czyścimy, jeżeli to konieczne obieramy i usuwamy nóżki
  3. ser żółty ścieramy, paprykę i wędlinę kroimy w drobną kostkę
  4. wszystkie składniki farszu mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem
  5. pieczarki faszerujemy i wkładamy do piekarnika na około 10 minut
  6. zapieczone pieczarki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy na ciepło lub gdy ostygną

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy