Danie łatwe do zrobienia, zdrowe, a przede wszystkim bardzo smaczne.
Sposób przygotowania
- papryki myjemy, odcinamy górę tak żeby powstał „kapelusz” do ponownego przykrycia i wydrążamy
- mięso mielimy, przyprawiamy i smażymy, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu
- cukinie, cebule, czosnek, pieczarki kroimy, doprawiamy i podsmażymy na odrobinie oleju
- mieszamy usmażone mięso, warzywa i ryż, a następnie nadziewamy powstałym farszem papryki
- przykrywamy papryki odciętymi kapeluszami i wstawiamy do piekarnika na 15 – 20 w temperaturze 180 stopni.
Inne informacje
Ryż można zastąpić kaszą lub zupełnie zrezygnować z tego dodatku na rzecz większej ilości warzyw. Papryki można zrobić w wersji bezmięsnej (wtedy do farszu można dodać np. ser feta). Na samym wierzchu papryki, jeszcze przed jej przykryciem można położyć plaster żółtego sera.