Nadziewane papryki

Danie łatwe do zrobienia, zdrowe, a przede wszystkim bardzo smaczne.

Drukuj przepis
Nadziewane papryki
Dodatki można zmieniać do woli – w zależności od tego na co mamy ochotę lub co mamy aktualnie pod ręką. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobre na lekki obiad lub pożywną kolację – faszerowane pieczone papryki.
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 papryka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • 10 dag pieczarka
  • 1 woreczek ryż
  • 20 dag filet z kurczaka
  • olej
  • szczypta sól
  • szczypta imbir
  • szczypta tymianek
  • szczypta suszone pomidory z oregano i chili
  • szczypta ostra czerwona papryka w proszku
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 papryka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • 10 dag pieczarka
  • 1 woreczek ryż
  • 20 dag filet z kurczaka
  • olej
  • szczypta sól
  • szczypta imbir
  • szczypta tymianek
  • szczypta suszone pomidory z oregano i chili
  • szczypta ostra czerwona papryka w proszku
Sposób przygotowania
  1. papryki myjemy, odcinamy górę tak żeby powstał „kapelusz” do ponownego przykrycia i wydrążamy
  2. mięso mielimy, przyprawiamy i smażymy, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu
  3. cukinie, cebule, czosnek, pieczarki kroimy, doprawiamy i podsmażymy na odrobinie oleju
  4. mieszamy usmażone mięso, warzywa i ryż, a następnie nadziewamy powstałym farszem papryki
  5. przykrywamy papryki odciętymi kapeluszami i wstawiamy do piekarnika na 15 – 20 w temperaturze 180 stopni.
Inne informacje

Ryż można zastąpić kaszą lub zupełnie zrezygnować z tego dodatku na rzecz większej ilości warzyw. Papryki można zrobić w wersji bezmięsnej (wtedy do farszu można dodać np. ser feta). Na samym wierzchu papryki, jeszcze przed jej przykryciem można położyć plaster żółtego sera.

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy