Mini zapiekanki

Ciepłe przekąski zawsze wzbudzają duże zainteresowanie na każdym towarzyskim spotkaniu. Mini zapiekanki są również wspaniałym pomysłem na smaczną kolację dla całej rodziny.

Drukuj przepis
Mini zapiekanki
Przygotowanie mini kanapek na ciepło wymaga kupienia kilku podstawowych składników, kilkunastu minut w kuchni, a zyskujemy radość dla podniebienia.
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 10 minut
Porcje
kanapek
Składniki
  • 10 kromek weki / lingi
  • 10 sztuk pieczarek
  • 20 dag sera żółtego w kawałku
  • 10 plastrów ulubionej wędliny
  • 0,5 sztuki cebuli
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • masło
  • oregano
  • sól
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 10 minut
Porcje
kanapek
Składniki
  • 10 kromek weki / lingi
  • 10 sztuk pieczarek
  • 20 dag sera żółtego w kawałku
  • 10 plastrów ulubionej wędliny
  • 0,5 sztuki cebuli
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • masło
  • oregano
  • sól
Sposób przygotowania
  1. piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni
  2. pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i przesmażamy na odrobinie masła, solimy
  3. ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach
  4. pomidorki myjemy i kroimy na połówki
  5. cebulę kroimy w cienkie prórka
  6. każdą kromkę smarujemy masłem z jednej i drugiej strony i układamy kolejno - wędlinę, pieczarki, cebulę, połówki pomidorków koktajlowych, posypujemy żółtym serem i oregano
  7. kanapki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 10 minut, do momentu aż ser żółty się roztopi, podajemy na gorąco

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy