Makaron z cukinii na ostro
Do tej potrawy warto wybrać długie cukinie – od ich długości będzie zależeć długość makaronu. Skóra musi być gładka, delikatna, bez skaz. Do przygotowania potrawy nie będzie potrzebny miąższ – można go wykorzystać do przygotowania zupy – krem.
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 20minut
    Gotowanie
    15minut
    Porcje Przygotowanie
    4osoby 20minut
    Gotowanie
    15minut
    Składniki
    • 4sztuki cukinii
    • 8sztuk pieczarek
    • 1duża cebula
    • 3sztuki pomidorów malinowych
    • 1sztuka papryczki chili
    • 1sztuka kalarepy
    • 2łyżki oliwy z oliwek
    • sól
    • oregano
    Sposób przygotowania
    1. pieczarki myjemy (opcjonalnie obieramy) i kroimy w ósemki
    2. cebulę siekamy w drobną kostkę
    3. papryczkę chili drobno siekamy
    4. pomidory sparzamy i kroimy w kostkę
    5. kalarepę kroimy w kostkę
    6. na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wcześniej przygotowane warzywa (oprócz kalarepy) i przesmażamy tak długo, aby pieczarki nie były surowe, a pomidory rozpadły się
    7. cukinię bardzo dokładnie myjemy i za pomocą nożyka do julienne (wygląda jak obieraczka do warzyw z tym, że ma drobne, ostre ząbki) robimy makaron przez całą długość cukinii zostawiając miąższ
    8. gdy warzywa na patelni będą już miękkie doprawiamy solą i oregano i wrzucamy nitki z cukinii; całość dusimy jeszcze 5 minut (nie dłużej, aby cukinia się nie rozpadła)
    9. gotowe danie wykładamy na talerz, posypując kalarepą pokrojoną w kostkę; makaron z cukinii może stanowić danie samo w sobie, ale może być też dodatkiem do kaszy, ryby lub mięsa.

    Skomentuj przepis (przez Facebooka)

    komentarzy