Lato to czas, kiedy mamy dostęp do pysznych, sezonowych, świeżych warzyw. Można wyczarować z nich wiele wspaniałych potraw, które są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Dzisiaj pomysł na wykorzystanie cukinii. Ma ona wiele różnych zastosowań – leczo, placki, zupa krem, albo nadziewana. Ja proponuję makaron – danie idealne dla osób, które nie jedzą mięsa. A mięsożercy wystarczy, że zrobią grilowaną albo duszoną pierś z kurczaka (lub indyka) i pyszne, lekkie danie gotowe.
Sposób przygotowania
- pieczarki myjemy (opcjonalnie obieramy) i kroimy w ósemki
- cebulę siekamy w drobną kostkę
- papryczkę chili drobno siekamy
- pomidory sparzamy i kroimy w kostkę
- kalarepę kroimy w kostkę
- na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wcześniej przygotowane warzywa (oprócz kalarepy) i przesmażamy tak długo, aby pieczarki nie były surowe, a pomidory rozpadły się
- cukinię bardzo dokładnie myjemy i za pomocą nożyka do julienne (wygląda jak obieraczka do warzyw z tym, że ma drobne, ostre ząbki) robimy makaron przez całą długość cukinii zostawiając miąższ
- gdy warzywa na patelni będą już miękkie doprawiamy solą i oregano i wrzucamy nitki z cukinii; całość dusimy jeszcze 5 minut (nie dłużej, aby cukinia się nie rozpadła)
- gotowe danie wykładamy na talerz, posypując kalarepą pokrojoną w kostkę; makaron z cukinii może stanowić danie samo w sobie, ale może być też dodatkiem do kaszy, ryby lub mięsa.