Makaron z cukinii na ostro

Lato to czas, kiedy mamy dostęp do pysznych, sezonowych, świeżych warzyw. Można wyczarować z nich wiele wspaniałych potraw, które są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Dzisiaj pomysł na wykorzystanie cukinii. Ma ona wiele różnych zastosowań – leczo, placki, zupa krem, albo nadziewana. Ja proponuję makaron – danie idealne dla osób, które nie jedzą mięsa. A mięsożercy wystarczy, że zrobią grilowaną albo duszoną pierś z kurczaka (lub indyka) i pyszne, lekkie danie gotowe.

Drukuj przepis
Makaron z cukinii na ostro
Do tej potrawy warto wybrać długie cukinie - od ich długości będzie zależeć długość makaronu. Skóra musi być gładka, delikatna, bez skaz. Do przygotowania potrawy nie będzie potrzebny miąższ - można go wykorzystać do przygotowania zupy - krem.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 sztuki cukinii
  • 8 sztuk pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 sztuki pomidorów malinowych
  • 1 sztuka papryczki chili
  • 1 sztuka kalarepy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • oregano
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 sztuki cukinii
  • 8 sztuk pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 sztuki pomidorów malinowych
  • 1 sztuka papryczki chili
  • 1 sztuka kalarepy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • oregano
Sposób przygotowania
  1. pieczarki myjemy (opcjonalnie obieramy) i kroimy w ósemki
  2. cebulę siekamy w drobną kostkę
  3. papryczkę chili drobno siekamy
  4. pomidory sparzamy i kroimy w kostkę
  5. kalarepę kroimy w kostkę
  6. na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wcześniej przygotowane warzywa (oprócz kalarepy) i przesmażamy tak długo, aby pieczarki nie były surowe, a pomidory rozpadły się
  7. cukinię bardzo dokładnie myjemy i za pomocą nożyka do julienne (wygląda jak obieraczka do warzyw z tym, że ma drobne, ostre ząbki) robimy makaron przez całą długość cukinii zostawiając miąższ
  8. gdy warzywa na patelni będą już miękkie doprawiamy solą i oregano i wrzucamy nitki z cukinii; całość dusimy jeszcze 5 minut (nie dłużej, aby cukinia się nie rozpadła)
  9. gotowe danie wykładamy na talerz, posypując kalarepą pokrojoną w kostkę; makaron z cukinii może stanowić danie samo w sobie, ale może być też dodatkiem do kaszy, ryby lub mięsa.

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy