Makaron z beszamelem
Makaron z beszamelem i indykiem jest bardzo sytym daniem. Można go dowolnie modyfikować, dodając różnego rodzaju przyprawy i warzywa.
    Porcje Przygotowanie
    6osób 10 minut
    Gotowanie
    20 minut
    Porcje Przygotowanie
    6osób 10 minut
    Gotowanie
    20 minut
    Składniki
    • 1opakowanie makaronu świderkinajlepiej pełnoziarnistego
    • 1sztuka cebuli
    • 3ząbki czosnku
    • szczypiorek
    • 2łyżki masła
    • 2szklanki mleka
    • 4łyżki mąki pszennej
    • 1sztuka małej papryczki chili
    • 30dag filetu z indyka
    • 1opakowanie dowolnej mieszanki warzyw na patalnie
    przyprawy
    • sól
    • pieprz
    • gałka muszkatołowa
    • słodka papryka w proszku
    Sposób przygotowania
    1. makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu; cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy i podsmażamy
    2. indyka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię razem z cebulą, czosnkiem i chili i podsmażamy; dodajemy warzywa na patelnię i wszystko razem smażymy
    3. robimy beszamel – masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę – dokładnie mieszamy; dodajemy po trochu mleka cały czas mieszając trzepaczką tak, aby nie powstały grudki; przyprawiamy solą, gałką i papryką słodką w proszku
    4. makaron odcedzamy, dodajemy usmażonego indyka z dodatkami oraz beszamel; dokładnie mieszamy i na koniec posypujemy pokrojonym szczypiorkiem

    Skomentuj przepis (przez Facebooka)

    komentarzy