Czasami musimy zrobić coś na obiad bardzo szybko. I najlepiej, kiedy jedno danie może zastąpić cały obiad. Pomysłem na taki obiad jest makaron z beszamelem i indykiem.
Przygotowanie | 10 minut |
Gotowanie | 20 minut |
Porcje |
osób |
Składniki
- 1 opakowanie makaronu świderki najlepiej pełnoziarnistego
- 1 sztuka cebuli
- 3 ząbki czosnku
- szczypiorek
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 sztuka małej papryczki chili
- 30 dag filetu z indyka
- 1 opakowanie dowolnej mieszanki warzyw na patalnie
przyprawy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- słodka papryka w proszku
Składniki
przyprawy
|
Sposób przygotowania
- makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu; cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy i podsmażamy
- indyka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię razem z cebulą, czosnkiem i chili i podsmażamy; dodajemy warzywa na patelnię i wszystko razem smażymy
- robimy beszamel - masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę - dokładnie mieszamy; dodajemy po trochu mleka cały czas mieszając trzepaczką tak, aby nie powstały grudki; przyprawiamy solą, gałką i papryką słodką w proszku
- makaron odcedzamy, dodajemy usmażonego indyka z dodatkami oraz beszamel; dokładnie mieszamy i na koniec posypujemy pokrojonym szczypiorkiem