Makaron z beszamelem

Czasami musimy zrobić coś na obiad bardzo szybko. I najlepiej, kiedy jedno danie może zastąpić cały obiad. Pomysłem na taki obiad jest makaron z beszamelem i indykiem.

Drukuj przepis
Makaron z beszamelem
Makaron z beszamelem i indykiem jest bardzo sytym daniem. Można go dowolnie modyfikować, dodając różnego rodzaju przyprawy i warzywa.
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osób
Składniki
  • 1 opakowanie makaronu świderki najlepiej pełnoziarnistego
  • 1 sztuka cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 sztuka małej papryczki chili
  • 30 dag filetu z indyka
  • 1 opakowanie dowolnej mieszanki warzyw na patalnie
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • słodka papryka w proszku
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osób
Składniki
  • 1 opakowanie makaronu świderki najlepiej pełnoziarnistego
  • 1 sztuka cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 sztuka małej papryczki chili
  • 30 dag filetu z indyka
  • 1 opakowanie dowolnej mieszanki warzyw na patalnie
przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania
  1. makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu; cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy i podsmażamy
  2. indyka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię razem z cebulą, czosnkiem i chili i podsmażamy; dodajemy warzywa na patelnię i wszystko razem smażymy
  3. robimy beszamel - masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę - dokładnie mieszamy; dodajemy po trochu mleka cały czas mieszając trzepaczką tak, aby nie powstały grudki; przyprawiamy solą, gałką i papryką słodką w proszku
  4. makaron odcedzamy, dodajemy usmażonego indyka z dodatkami oraz beszamel; dokładnie mieszamy i na koniec posypujemy pokrojonym szczypiorkiem

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy