Makaron uwielbiam pod każdą postacią. Najbardziej smakuje mi ten z dużą ilością sosu, który składa się z warzyw oraz ziół. I nie zawsze muszą być to pomidory 😉
Przygotowanie | 20 minut |
Gotowanie | 30 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 1 opakowanie makaronu spaghetti polecam pełnoziarnisty
- 1 opakowanie szpinaku mrożony można zastąpić świeżym
- 15 sztuk brukselek
- 10 sztuk pieczarek
- 1 sztuka cebuli
- 1 sztuka papryczki chili małej
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakownie śmietany 12% małe pudełko
- oliwa z oliwek
przyprawy
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Składniki
przyprawy
|
Sposób przygotowania
- szpinak rozmrażamy na sitku, tak aby pozbyć się nadmiaru wody
- cebule i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę
- pieczarki obieramy i kroimy na ósemki
- brukselki myjemy, odcinamy twarde końce i kroimy na ćwiartki
- ostrą papryczkę kroimy w cienkie plasterki
- na głęboką patelnię lub do szerokiego garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i przesmażamy najpierw cebulę z czosnkiem i papryczką, następnie dodajemy pieczarki i brukselkę, na samym końcu dodajemy szpinak i duśmy pod przykryciem około 5 - 10 minut
- gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu
- do przesmażonych i podduszonych warzyw dodajemy śmietanę 12% (najpierw ja hartujemy odrobiną gorących warzyw) i przyprawiamy do smaku solą, odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej
- odcedzamy makaron, wykładamy na talerze i polewamy pysznym, zielonym sosem