Makaron szpinakowo – brukselkowy

Makaron uwielbiam pod każdą postacią. Najbardziej smakuje mi ten z dużą ilością sosu, który składa się z warzyw oraz ziół. I nie zawsze muszą być to pomidory 😉

Drukuj przepis
Makaron szpinakowo - brukselkowy
Szpinak i brukselka to bardzo zdrowe warzywa, jedzone często bez przekonania. Ale podane w postaci sosu do makaronu, z dodatkiem śmietany, pieczarek i chili z pewnością zadowolą nawet wybredne podniebienia.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti polecam pełnoziarnisty
  • 1 opakowanie szpinaku mrożony można zastąpić świeżym
  • 15 sztuk brukselek
  • 10 sztuk pieczarek
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 sztuka papryczki chili małej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakownie śmietany 12% małe pudełko
  • oliwa z oliwek
przyprawy
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti polecam pełnoziarnisty
  • 1 opakowanie szpinaku mrożony można zastąpić świeżym
  • 15 sztuk brukselek
  • 10 sztuk pieczarek
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 sztuka papryczki chili małej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakownie śmietany 12% małe pudełko
  • oliwa z oliwek
przyprawy
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
  1. szpinak rozmrażamy na sitku, tak aby pozbyć się nadmiaru wody
  2. cebule i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę
  3. pieczarki obieramy i kroimy na ósemki
  4. brukselki myjemy, odcinamy twarde końce i kroimy na ćwiartki
  5. ostrą papryczkę kroimy w cienkie plasterki
  6. na głęboką patelnię lub do szerokiego garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i przesmażamy najpierw cebulę z czosnkiem i papryczką, następnie dodajemy pieczarki i brukselkę, na samym końcu dodajemy szpinak i duśmy pod przykryciem około 5 - 10 minut
  7. gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu
  8. do przesmażonych i podduszonych warzyw dodajemy śmietanę 12% (najpierw ja hartujemy odrobiną gorących warzyw) i przyprawiamy do smaku solą, odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej
  9. odcedzamy makaron, wykładamy na talerze i polewamy pysznym, zielonym sosem

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy