Makaron to świetna podstawa wielu smacznych dań. Dobrych zarówno na obiad jak i kolację. Dodatkiem mogą być warzywa, mięso, ryby, owoce morza, albo wszystko razem ?
Drukuj przepis
Makaron z owocami morza
Makaron z owocami morza to jedno z moich ulubionych dań. Jako dodatek idealnie pasuje natka pietruszki, papryczka chili i orzeszki ziemne.
Składniki
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 1 opakowanie mrożonych owoców morza gotowa mieszanka, można ją zastąpić własną kompozycją
- 1 sztuka ostrej papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 garść orzeszków ziemnych niesolonych
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- prawdziwe masło
Składniki
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 1 opakowanie mrożonych owoców morza gotowa mieszanka, można ją zastąpić własną kompozycją
- 1 sztuka ostrej papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 garść orzeszków ziemnych niesolonych
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- prawdziwe masło
| |
Sposób przygotowania
owoce morza wcześniej rozmrażamy, opłukujemy i zostawiamy na sitku
makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (koniecznie al dente)
papryczkę i czosnek drobno siekamy, na głebokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone składniki i chwilę smażymy, uważając żeby nie przypalić czosnku
dodajemy owoce morza i smażymy wszystko razem tak długo, aż owoce morza nie bedą juz surowe, ale uważają żeby nie zrobiły sie gumowate, doprawiamy solą i pieprzem i jedną łyżką prawdziwego masła
makaron dokładnie odcedzamy, mieszamy z owocami morza, siekamy natkę pietruszki, posypujemy makaron i dodajemy pokruszone (najlepiej w moździerzu) orzeszki ziemne, gotowe danie nakładamy na talerze
Skomentuj przepis (przez Facebooka)