Makaron z owocami morza

Makaron to świetna podstawa wielu smacznych dań. Dobrych zarówno na obiad jak i kolację. Dodatkiem mogą być warzywa, mięso, ryby, owoce morza, albo wszystko razem ?

Drukuj przepis
Makaron z owocami morza
Makaron z owocami morza to jedno z moich ulubionych dań. Jako dodatek idealnie pasuje natka pietruszki, papryczka chili i orzeszki ziemne.
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 opakowanie mrożonych owoców morza gotowa mieszanka, można ją zastąpić własną kompozycją
  • 1 sztuka ostrej papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 garść orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • prawdziwe masło
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 opakowanie mrożonych owoców morza gotowa mieszanka, można ją zastąpić własną kompozycją
  • 1 sztuka ostrej papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 garść orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • prawdziwe masło
Sposób przygotowania
  1. owoce morza wcześniej rozmrażamy, opłukujemy i zostawiamy na sitku
  2. makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (koniecznie al dente)
  3. papryczkę i czosnek drobno siekamy, na głebokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone składniki i chwilę smażymy, uważając żeby nie przypalić czosnku
  4. dodajemy owoce morza i smażymy wszystko razem tak długo, aż owoce morza nie bedą juz surowe, ale uważają żeby nie zrobiły sie gumowate, doprawiamy solą i pieprzem i jedną łyżką prawdziwego masła
  5. makaron dokładnie odcedzamy, mieszamy z owocami morza, siekamy natkę pietruszki, posypujemy makaron i dodajemy pokruszone (najlepiej w moździerzu) orzeszki ziemne, gotowe danie nakładamy na talerze

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy