Makaron na zielono

Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad. Szybki, łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny nawet z niewielką ilością dodatków.

Drukuj przepis
Makaron na zielono
Pasuje do niego wiele dodatków – ograniczać może tylko wyobraźnia smakowa. Makaron z zielonym sosem wygląda pięknie, wiosennie, a do tego baaardzo dobrze smakuje.
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 opakowanie pełnoziarniste spaghetti
  • 2 sztuki cukinia
  • 1 sztuka cebula
  • 4 ząbki czosnek
  • 1 sztuka papryczka chili
  • 1 sztuka brokuł mały
  • 10 sztuk pomidorki koktajlowe
  • 5 sztuk marchewka mała
  • 1 kubek jogurt naturalny gęsty
  • 10 dag parmezan starty
Przygotowanie 10 minut
Gotowanie 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 opakowanie pełnoziarniste spaghetti
  • 2 sztuki cukinia
  • 1 sztuka cebula
  • 4 ząbki czosnek
  • 1 sztuka papryczka chili
  • 1 sztuka brokuł mały
  • 10 sztuk pomidorki koktajlowe
  • 5 sztuk marchewka mała
  • 1 kubek jogurt naturalny gęsty
  • 10 dag parmezan starty
Sposób przygotowania
  1. brokuła gotujemy w małej ilości lekko osolonej wody; cukinie, cebule, pięć pomidorków i marchewki kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek; dodajemy przeciśnięty czosnek i pokrojoną papryczkę, solimy
  2. w między czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu
  3. odcedzamy brokuła i blendujemy; łączymy z pozostałymi warzywami; dodajemy dwie, trzy łyżki gęstego jogurtu i doprawiamy do smaku
  4. gotowym sosem polewamy ugotowany makaron, ozdabiamy pomidorkami oraz startym żółtym serem.
Inne informacje

Danie z powodzeniem można przygotować w wersji mięsnej, na przykład z pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka.

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy