Koniec lata i początek jesieni to czas, kiedy warzywa są najpiękniejsze, najzdrowsze i najlepiej smakują. Dlatego też warto korzystać z ich uroków w każdy możliwy sposób. Nie tylko w postaci zup i dodatków, ale jako główne dania. Lekka warzywna tarta wspaniale sprawdzi się jako obiad, ale również kolacja na ciepło. Dodatkowo przygotowana będzie z mąki pełnoziarnistej – tak więc samo zdrowie 🙂
Przygotowanie | 20 minut |
Gotowanie | 40 minut |
Porcje |
foremka |
Składniki
Ciasto:
- 220 gram mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 sztuka jajka
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju
- oregano, sól
Farsz:
- 1 sztuka małej, czerwonej papryki
- 0,5 sztuki małej cukinii
- 1 sztuka pomidora
- 0,5 sztuki awokado
- 0,5 sztuki cebuli
- 2 sztuki jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 opakowanie mozzarelli
- sól, pieprz, oregano
Składniki
Ciasto:
Farsz:
|
Sposób przygotowania
- składniki na ciasto mieszamy razem, a następnie zagniatamy tak, aby powstała jednolita, gładka masa; rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- formę na tartę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowywujemy i wylepiamy nim formę, widelcem należy nakłuć spód i podpiec 15 minut w piekarniku
- paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, awokado, pomidory, mozzarellę i cukinie w plastry
- jajka rozbijamy i mieszamy w mlekiem, dodajemy sól, grubo tarty pieprz i oregano
- na podpieczonym cieście układamy warzywa, na nich mozzarellę i wszystko zalewamy jajkami z mlekiem; pieczemy 20 minut w 180 stopniach