Lekka tarta

Koniec lata i początek jesieni to czas, kiedy warzywa są najpiękniejsze, najzdrowsze i najlepiej smakują. Dlatego też warto korzystać z ich uroków w każdy możliwy sposób. Nie tylko w postaci zup i dodatków, ale jako główne dania. Lekka warzywna tarta wspaniale sprawdzi się jako obiad, ale również kolacja na ciepło. Dodatkowo przygotowana będzie z mąki pełnoziarnistej – tak więc samo zdrowie 🙂

 

Drukuj przepis
Lekka tarta
Tarte można przygotować zarówno jako danie typowo warzywne, ale miłośnicy mięsa mogą dodać pierś z kurczaka, filet z indyka albo łososia.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 40 minut
Porcje
foremka
Składniki
Ciasto:
  • 220 gram mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 sztuka jajka
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • oregano, sól
Farsz:
  • 1 sztuka małej, czerwonej papryki
  • 0,5 sztuki małej cukinii
  • 1 sztuka pomidora
  • 0,5 sztuki awokado
  • 0,5 sztuki cebuli
  • 2 sztuki jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • sól, pieprz, oregano
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 40 minut
Porcje
foremka
Składniki
Ciasto:
  • 220 gram mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 sztuka jajka
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • oregano, sól
Farsz:
  • 1 sztuka małej, czerwonej papryki
  • 0,5 sztuki małej cukinii
  • 1 sztuka pomidora
  • 0,5 sztuki awokado
  • 0,5 sztuki cebuli
  • 2 sztuki jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania
  1. składniki na ciasto mieszamy razem, a następnie zagniatamy tak, aby powstała jednolita, gładka masa; rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  2. formę na tartę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowywujemy i wylepiamy nim formę, widelcem należy nakłuć spód i podpiec 15 minut w piekarniku
  3. paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, awokado, pomidory, mozzarellę i cukinie w plastry
  4. jajka rozbijamy i mieszamy w mlekiem, dodajemy sól, grubo tarty pieprz i oregano
  5. na podpieczonym cieście układamy warzywa, na nich mozzarellę i wszystko zalewamy jajkami z mlekiem; pieczemy 20 minut w 180 stopniach

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy