Lekka kalafiorowa

Uwielbiam zupy. Czasami zastępują mi one cały obiad. Rozgrzewają, sycą, a przy odpowiednim przygotowaniu nie zawierają bardzo dużej ilości kalorii. Taką zupą jest lekka kalafiorowa.

Drukuj przepis
Lekka kalafiorowa
Zupa kalafiorowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Można przyrządzić ją ze świeżego kalafiora, a w okresie zimowym niezastąpione stają się mrożonki.
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 30 minut
Oczekiwanie 1,5 godziny
Porcje
litry
Składniki
  • 1 opakowanie mrożonego kalafiora
  • 3 sztuki ziemniaków średniej wielkości
  • 3 sztuki marchewki
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 opakowanie naturalnego gęstego jogurtu
  • pęczek włoszczyzny
przyprawy
  • sól, pieprz
  • kozieradka
  • płatki chili
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 30 minut
Oczekiwanie 1,5 godziny
Porcje
litry
Składniki
  • 1 opakowanie mrożonego kalafiora
  • 3 sztuki ziemniaków średniej wielkości
  • 3 sztuki marchewki
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 opakowanie naturalnego gęstego jogurtu
  • pęczek włoszczyzny
przyprawy
  • sól, pieprz
  • kozieradka
  • płatki chili
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
Sposób przygotowania
  1. jeżeli nie mamy wywaru warzywnego lub rosołu, przygotowujemy wywar warzywny - im więcej warzyw tym lepiej; marchewka, pietruszka, seler, seler naciowy, opieczona cebula, czosnek i do tego przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, suszony lubczyk
  2. ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy; ziemniaki w kostkę, marchewkę w talarki
  3. do gorącego wywaru wrzucamy ziemniaki, marchewkę i kalafiora (kalafiora kilka minut później, żeby się nie rozgotował), gotujemy do miękkości warzyw
  4. zupę przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziarnami kozieradki
  5. gotową zupę nalewamy na talerz, dodajemy łyżkę gęstego jogurtu, posypujemy natką pietruszki i płatkami chili

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy