Lekka jajecznica

Śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu całego naszego dnia. Powinien składać się z białek, węglowodanów oraz świeżych owoców lub warzyw. Jajecznica jest świetnym pomysłem na śniadanie ponieważ na długo zapewnia nam poczucie sytości, w szczególności w połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem, warzywami i szklanką własnoręcznie przygotowanego soku lub filiżanką zielonej herbaty.

Drukuj przepis
Lekka jajecznica
Ciepłe śniadanie, pełne wartości odżywczych doda energii na cały dzień.
Przygotowanie 10 minut
Porcje
osoba
Składniki
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka masło
  • 1 sztuka pomidor
  • szczypiorek w zależności od upodobań
  • 1 opakowanie kiełki rzodkiewki
  • 1 kromka chleb pełnoziarnisty
  • szczypta sól, pieprz
  • 2 plastry chudej wędliny
Przygotowanie 10 minut
Porcje
osoba
Składniki
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka masło
  • 1 sztuka pomidor
  • szczypiorek w zależności od upodobań
  • 1 opakowanie kiełki rzodkiewki
  • 1 kromka chleb pełnoziarnisty
  • szczypta sól, pieprz
  • 2 plastry chudej wędliny
Sposób przygotowania
  1. Szynkę kroimy w małą kostkę, szczypiorek myjemy i siekamy. Jajka i białka wybijamy do miski, roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szynkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy jajka i szczypiorek – smażymy. Pomidora myjemy, kroimy w ćwiartki, układamy na talerzu posypując solą i pieprzem. Wykładamy jajecznicę na talerz dekorując kiełkami rzodkiewki. Smacznego!

Skomentuj przepis (przez Facebooka)

komentarzy