Śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu całego naszego dnia. Powinien składać się z białek, węglowodanów oraz świeżych owoców lub warzyw. Jajecznica jest świetnym pomysłem na śniadanie ponieważ na długo zapewnia nam poczucie sytości, w szczególności w połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem, warzywami i szklanką własnoręcznie przygotowanego soku lub filiżanką zielonej herbaty.
Sposób przygotowania
- Szynkę kroimy w małą kostkę, szczypiorek myjemy i siekamy. Jajka i białka wybijamy do miski, roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szynkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy jajka i szczypiorek – smażymy. Pomidora myjemy, kroimy w ćwiartki, układamy na talerzu posypując solą i pieprzem. Wykładamy jajecznicę na talerz dekorując kiełkami rzodkiewki. Smacznego!